Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / In de keuken / Kooktechnieken /

Slow cooking van vlees

Lekker langzaam

Gemiddeld staan we tegenwoordig nog geen tien minuten in de keuken om eten te maken, dankzij vlug-klaar producten en snelle technieken zoals roerbakken. Dat gaat prima met magere vleesproducten zoals filetlapjes en reepjesvlees. Slow cooking, de naam zegt het al, is een compleet andere kooktechniek, waarbij je de tijd neemt om een goed gerecht te maken. En dat proef je!

Kwartiertje werk

Slow cooking kost eigenlijk weinig tijd. Vijftien minuten voorbereiding, zoals aanbakken, afblussen en op een laag pitje zetten. De tijd doet de rest! Slowcooking is evenveel werk als roerbakken.

Lager energieverbruik 

Uit het oogpunt van energieverbruik is de slowcooker goedkoper dan de oven. Zelfs al staat hij langdurig aan, en helemaal als je op de lage stand (‘low’) kookt. Zo kan je in de slowcooker urenlang een stoofgerecht laten sudderen en verbruik je minder energie. In lage stand verbruikt een slowcooker zo’n 65 watt per uur, terwijl een half uur op een inductieplaat gemiddeld al 700 watt verbruikt, dus 1400 watt per uur. Kook je normaal gesproken op gas, dan is de slowcooker een goed alternatief als de gasprijzen hoog zijn! 

Slow cooking voor extra smaak

Bij slow cooking hou je bereidingstemperaturen aan tot maximaal 99 °C, maar meestal zelfs hooguit 80 °C. Die lagere temperaturen zorgen voor een rijke smaakontwikkeling, omdat alle ingrediënten tijd hebben om smaak af te geven. ’s Avonds opzetten, voor het naar bed gaan uitzetten en de volgende dag alleen nog maar opwarmen. Dat komt de smaak ten goede omdat alle specerijen en kruiden zich kunnen ontwikkelen. Ook in de oven kun je heerlijke gerechten maken op lagere temperaturen.

Bereidingstijden vlees bij slow cooking

In het onderstaande overzicht staan bewerking en bereidingstijden voor verschillende soorten vlees.

VleessoortBewerkingBereidingstijden temperatuurKern tem- peratuurResultaat
Entrecote stuk, met toplaagje vet, 1175 gPeper, zout, beetje olie4,5 uur in de oven op 75°C55°CPerfect mals, egaal rood/ rosé
Fricandeau stuk, 950 gPeper, zout, beetje olie6 uur in de oven op 75°C55 °CIets rosé, mals en sappig
Doorregen varkensrollade (buik), 680 gPeper, zout, beetje olie4 uur in de oven op 90°C68°CErg smakelijk, vet lijkt ‘gesmolten’
Varkens lenderollade omwikkeld met spek, 1100 gPeper, zout, olie; 10 cm doorsnede4 uur in oven op 90°C68°CSmakelijk, mals
Doorregen runderrollade, 1300 gPeper, zout, olie5,5 uur in oven op 80°C, in ovenbestendige pan met deksel65°CSappiger dan oven door terugdruipen eigen vocht
Lamsbout zonder beenPeper, zout, olie, knoflook5 uur in de oven op 80°C70°CNog iets rosé van binnen, vet erg smaakvol
Runderpoulet van riblap, 500 gPeper, zout, beetje olie, bloem, 250 ml bouillonBebloemd, niet voorbakken, 9 uur in slowcooker op ‘low’99°CPerfect draadjesvlees
Doorregen varkenspoulet, 500 gPeper, zout, beetje olie, bloem, 250 ml bouillonBebloemd, niet voorgebakken, 5 uur in slowcooker op ‘low’99°CSupermals, bijna draadjes
Lamspoulet (van bout), 500 gPeper, zout, beetje olie, 250 ml bouillonNiet voorgebakken,
4,5 uur in slowcooker
99°CSupermals, vocht wel iets binden voor de saus
    

Kooktechnieken A-Z

Airfryer

Bakken

Bakkerellen

Barbecueën

Braadzak

Braden

Braiseren (smoren)

Caveman

Direct garing bbq

En papilotte

Fonduen

Frituren

Gourmetten

Grillen

Indirect garing bbq

Koken

Low & Slow

Pocheren

Pruttelen

Pulled (pork)

Roerbakken

Roken (koud/warm)

Roosteren

Sauteren

Slow cooking

Smoren

Sous vide

Steengrillen

Stomen

Stoven

Sudderen

Tajine

Uit de oven

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Is vis vlees?
  • Wat is Schweinenuss?
  • Wat is Duitse biefstuk?
  • Bevat varkensvlees vooral verzadigd vet?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}