Bij de boer: Rundvlees

De Nederlandse rundveestapel is gericht op de productie van melk. Stiertjes worden aangehouden voor de fokkerij of gaan naar de kalfsvleessector. Lees verder

Bij de slacht

Het overgrote deel van de runderen in Nederland komt van de melkveestapel. Als de melkkoeien ‘uitgemolken’ zijn gaan ze van het melkveebedrijf naar de runderslachterij. Lees verder

Brisket

De brisket is een groot stuk vlees van de runderborst. Het is niet het meest malse deel van de koe, maar met een lange garing wordt dit vlees botermals. In Nederland wordt de runderborst vaak in Lees verder

Dubbeldoelkoeien

Dubbeldoelkoeien zijn koeien met een dubbele functie. Zo komt van de Nederlandse rundvleesproductie het overgrote deel (95%) van melkvee-gerelateerde bedrijven. Daar worden de dieren  dus in de Lees verder

Naar de winkel

Partijen in de rundvleessector werken goed samen, met ieder een eigen taak, van de rundveehouder en het diervoederbedrijf tot de vleesverwerker. Lees verder

Vleesvee in Nederland

De term vleesvee is van toepassing op runderen die gehouden worden voor het vlees. Vleesvee levert vlees van hoge kwaliteit. Het is bijvoorbeeld malser of heeft een sterkere vetmarmering dan het Lees verder

Dry Aged Meat

Sommige soorten rundvlees moeten eerst rijpen (besterven) of ‘adellijk’ worden om het meest smakelijk te worden voor consumptie. Lees verder

Recepten met rundvlees

Bekijk alles
Gehaktspiesen

Gehaktspiesen

500 g half-om-halfgehakt, 1 rode paprika, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel shoarmakruiden, 3 eetlepels peterselie (verse, fijngehakt), 12

Antiliaanse stoofpot

Antilliaanse stoofpot

500 g runderpoulet, 2 eetlepels olijfolie, 2 theelepels koenjit (of kerrie), 2 teentjes knoflook (fijngesneden), 1 rode peper (verse, in stukjes gesneden, zonder

Biefstuk van de kogel

Biefstuk van de kogel met peterselie

Biefstuk en steak heb je in tal van soorten, maten en kwaliteiten. Wat ze allemaal overeenkomstig hebben? Het zijn de mooi magere stukken van het rund, die je niet

Imperial Flavours

250 g biefstuk (in kleine, korte, dunne plakjes gesneden), ½ ui (in ringen gesneden), 1 bosuitje (in halve ringen gesneden), ½ doosje shii-take (Japanse champignons)

Saucijsjes met pesto en katenspek

4 rundersaucijsjes, 8 plakjes katenspek (of rauwe ham), 2 eetlepels pesto rosso (potje), ½ eetlepel zonnebloem olie, 1 ei, 1,2 liter water, 2 bouillonblokjes (of 0,6

Mama's sudderlapjes

Mama’s sudderlapjes

600 g magere runderlappen
, 2 uien
, 250 g champignons
, 3 tomaten
, 2 eetlepels bloem
, 4 eetlepels margarine (vloeibare)
, 2 theelepels Provençaalse kruiden
, 3

Runderlever met kerrie-uien

4 plakken runderlever (à 100 g), bloem, 1 grote ui, 100 g boter (of margarine), snufje zout, 1 eetlepel kerriepoeder, snufje peper

Carpaccio van rookvlees met champignons

100 g rookvlees (lichtgezouten, iets dikker gesneden), 2 lenteuitjes, 50 g kaas (dun geschaafde oude of Parmezaanse), 50 g sla (gemengde salade), citroen, snufje peper

Gegrilde entrecote met pastinaak

2 entrecotes (dikke à 250 gram), 1 kilo aardappels (vastkokende), 500 g pastinaak, 2 teentjes knoflook, 25 g Parmezaanse kaas, 25 g peterselie, 25 g walnoten, 6 eetlepel

Smeuïge rundergoulash

Neem een grote braadpan. Bak het vlees op hoge temperatuur in kleine porties bruin. Schep het uit de pan en bewaar in een pan of schaal. Doe nu ui en paprikablokjes in de