
Bereiding
- Haal de biefstukken uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Neem een koekepan waar de biefstukken in passen, verwarm deze op hoog vuur. Verminder de warmtebron en laat de pan op laag vuur staan, pan mag niet meer ‘walmen’.
- Als de pan iets is afgekoeld, de boter in de pan doen. Breng de temperatuur weer iets omhoog. Laat de boter uitbruisen en lichtbruin worden. Pas op dat de boter niet verbrand.
- Leg de biefstukken in de pan nu met matig vuur. De biefstukken moeten bakken. Als de temperatuur te laag is, dan spreekt men eerder van ‘koken’. Dus wees creatief met de temperatuur regeling. Bak aan een zijde. Beweeg het vlees voorzichtig met een tang, niet met een vleesvork. Draai om na ongeveer 1,5 min. Draai het vuur iets hoger, de pan koelt iets af vanwege de temperatuur van de nog niet gebakken vleeskant. Bak verder aan deze zijde wederom 1,5 min.
- Haal het vlees nu uit de pan leg het op een bord den dek af met plastic of aluminium folie.
- Giet alleen het vet uit de pan, voeg nu de gesneden uitjes toe, laat even fruiten, voeg de peterselie toe. Nu afblussen voor de jus.
Dit kan naar behoefte met bijvoorbeeld:
Water, zout en peper
Witte wijn en jus
Rode wijn en jus
Witte wijn en pesto - Verwijder het plastic van de biefstukken.
- Bestrooi nu met zeezout en vers gemalen zwarte peper.
- De eventuele vleessappen toevoegen aan de saus
Dit gerecht is het lekker met geroosterde aardappel wedges, gekookte haricots verts met een sjalotje en een lekkere klont boter.
Warmhoud tip:
Wil je biefstuk wat langer warm houden na het bakken?
Leg ze dan op een rooster in een oven van 70 ˚C, ze blijven dan op temperatuur maar worden niet warmer!
Dit is heel handig als je als je voor veel personen tegelijk aan het koken bent, of als je gewoon even rustig de andere gerechten af wilt maken.
4 personen
10 minuten
Ingrediënten
4 kogelbiefstukken a 150 gram
40 gram boter
1 kleine ui in blokjes
20 gram bladpeterselie gesneden
Zout, peper
Kogelbiefstuk
Kogelbiefstuk is gesneden van de kogel van de bovenbil of van de kogel van het spierstuk.
