Vlees informatie
Lever is een vleesgerecht dat niet meer zo vaak gegeten wordt. Niet geheel terecht, want gebakken lever is een goede bron van mineralen en vitaminen én nog lekker ook. Een ‘verloren’ gerecht! Varkenslever wordt wereldwijd gegeten en gewaardeerd. Elk land heeft zijn eigen culinaire tradities en bereidingswijzen voor dit smaakvolle orgaanvlees.
Geschiedenis en herkomst
De geschiedenis van het eten van lever gaat terug tot de oudheid. Het was een belangrijke bron van voedingsstoffen in veel oude beschavingen. Varkenslever heeft een lange geschiedenis in de Europese keuken (denk aan de heerlijke Franse patés). het is een veelzijdige vleessoort die in verschillende gerechten kan worden gebruikt. Ook de oude, vertrouwde (smeer)leverworst is in beginsel gemaakt van varkenslever, tenzij de naam (b.v. kalfsleverworst) anders aangeeft.
Van welk deel van het varken komt varkenslever?
Alle gewervelde dieren hebben een lever. Het is een orgaan dat bekend staat om zijn rijke smaak en enorme voedingswaarde. De lever helpt een lichaam om afval- en gifstoffen op te ruimen. Het zet die stoffen om en maakt ze onschadelijk zodat ze afgevoerd kunnen worden. Die afvalstoffen worden dus niet in de lever opgeslagen, de lever ruimt ze op.
Lees meer: is lever veilig om te eten?
Hoe smaakt lever
Lever heeft een karakteristieke smaak die je moet leren waarderen. Van zichzelf heeft het een lichte bitterheid en aardse smaak die goed samengaat met kruiden en specerijen. In veel culinaire tradities hebben zich gerechten ontwikkeld die de unieke smaak van lever optimaal benutten.
Tips voor Kopen en Bewaren
De beste lever is de meest verse lever. orgaanvlees is íetsjes bederfelijker dan ‘gewoon’ spiervlees. Het bewaaradvies is 2 dagen in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer.
Hier lees je meer over kopen en bewaren van vlees en via deze link vind je meer informatie over het invriezen en ontdooien.
Bereidingsadvies
Varkenslever kan op tal van manieren worden bereid.
- Bakken: verhit een pan met boter of olie en bak de lever snel aan beide zijden tot het goudbruin is, maar nog wel sappig van binnen.
- Stoven: voeg lever toe aan een smakelijke saus en laat het langzaam sudderen voor een zachte en smaakvolle maaltijd.
- Marineren: marineer de lever voor extra smaak voordat je het bereidt.
- Verwerkt in paté is varkenslever een smaakvol, rijk voorgerecht.
- Bekijk verdere bereidingsadviezen in onze recepten!
Recepten met varkenslever
Voedingswaarde
Varkenslever is zoals gezegd een uitstekende bron van voedingsstoffen, waaronder ijzer, zink, vitamine A, D en B-vitaminen en eiwitten. De laatste decennia is door voedingsinstanties wel gewaarschuwd dat orgaanvlees veel cholesterol bevat. Daarnaast is vitamine A in te grote hoeveelheden ook minder gezond. Toch kunnen mensen die geen gebruik maken van vitamine A-supplementen veilig een wekelijkse portie orgaanvlees eten, om zo aan voldoende natuurlijke vitamine A te komen. Lever is bovendien één van de zeldzame voedingsmiddelen waaruit je natuurlijke vitamine D kunt halen. Geen overbodige luxe in Nederland, met zijn lange winterperiode vol zongebrek.
Kortom, varkenslever is een smaakvol en voedzaam ingrediënt dat een plekje verdient in een gezond voedingspatroon. Is een portie ervan bij de avondmaal je teveel van het goede, eet dan eens een stukje paté of leverworst.