De lever is de zeef van het lichaam en bevat dus meer gevoelige stoffen dan gewoon vlees. Mede daarom gelden bepaalde eisen aan het diervoeder. Diervoerfabrikanten houden de gehalten aan bepaalde stoffen in de gaten en overschrijding van de normen komt zelden voor. Het is dan ook veilig lever te eten.
Voor zwangere vrouwen en kinderen geldt een advies om matig te zijn met het eten van lever en leverproducten. Lever is erg rijk aan vitamine A wat bij overdaad kan schaden. Het Voedingscentrum hanteert verder als advies:
- Zwangeren: geen lever tijdens de zwangerschap (geen advies voor leverworst, maar enige maat is hier verstandig)
- Kinderen van 6 tot 12 maanden: niet meer dan 1 of 2 boterhammen met smeerleverworst per week.
- Kinderen van 1 tot 3 jaar: niet meer dan 2 of 3 boterhammen met (smeer)leverworst per week.
- Kinderen van 4 tot 12 jaar: maximaal 1 boterham met smeerleverworst per dag.