Vlees informatie
Speklapjes zijn afkomstig van de varkensbuik, het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Speklapjes zijn met of zonder zwoerd verkrijgbaar. Krokant uitgebakken geeft het zwoerd een extra lekkere smaak aan het vlees.
De speklap is een geliefde vleessoort die wereldwijd wordt gewaardeerd. Hij heeft een heerlijke, rijke smaak, is veelzijdig in de keuken en biedt een goede balans tussen vet en vlees, wat zorgt voor een sappige en smakelijke maaltijd.
Van welk deel van het varken komt een speklap?
De speklap wordt gesneden uit het buikgedeelte van het varken, waar ook het buikspek vandaan komt. Ten opzichte van andere delen van het varken heeft de buik een specifieke vet-vlees verdeling. Dat zorgt voor een mals en sappig stuk vlees dat perfect is voor verschillende bereidingswijzen. Het speklapje biedt een smaakvolle combinatie van mager vlees en een goede hoeveelheid vet. Speklapjes kunnen variëren in dikte. Dunne lapjes zijn ideaal voor snelle bereidingen, terwijl dikkere lapjes meer controle bieden over de gaartijd.
Bereiding
De perfect gebakken speklap heeft een knapperige buitenkant met een binnenkant die smelt op je tong. Het vlees zelf heeft een sappige en licht zoete smaak, terwijl het vet bijdraagt aan de rijke en hartige smaak. Bij de snackbar verdwijnt hij nog wel eens in de frituur, wat – mits goed gebakken – lekker is en moet kunnen op zijn tijd.
- Bakken: verhit olie of boter in een pan op middelhoog vuur en bak de speklapjes tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Grillen: leg de speklapjes op de grill voor die heerlijke rokerige smaak en knapperige textuur.
- Stoven: voeg de speklapjes toe aan stoofschotels voor extra smaak en malsheid.
Verschil speklapje en buikspek
Speklapjes en buikspek zijn beide afkomstig van het buikgedeelte van het varken, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze twee vleessoorten. Speklapjes zijn dun gesneden plakjes vlees met een combinatie van vlees en vet. Ze zijn meestal bedoeld om snel te bakken of grillen, waardoor ze knapperig worden aan de buitenkant en sappig van binnen. Buikspek is meestal een groter stuk vlees, vaak met huid. Het wordt langzaam geroosterd of gegaard om het vlees mals te maken. Denk aan de Chinese babi Pangang. Het vet smelt dan langzaam en dat geeft een knapperige korst aan de buitenkant en zacht vlees aan de binnenkant.
Meer weten? Bekijk deze video met Gertjan Kiers over spek
Recepten speklapje
Bekijk hier al onze recepten met speklapjes
Kopen en bewaren
Bewaar speklapjes in de koelkast bij een temperatuur van 0-4°C en gebruik ze binnen 2-3 dagen na aankoop voor optimale versheid. Voor langere bewaring kun je speklapjes veilig invriezen. Verpak ze luchtdicht in plasticfolie of diepvrieszakken en label met de datum van invriezen. In de vriezer blijven ze tot wel 3 maanden houdbaar.
Voedingswaarde
Speklapjes zijn een goede bron van eiwitten en bevatten essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B12, vitamine B6 en zink. Ze bevatten echter ook verzadigd vet, dus het is belangrijk om ze met mate te consumeren en te combineren met een evenwichtige voeding.