Vlees informatie
Wat voor vlees is de entrecôte?
Entrecôte wordt gesneden uit de dunne lende van de koe. Het is een steak met aan 1 zijde een rand(je) vet.
Dankzij het vet is de entrecôte niet alleen mals qua structuur maar ook erg smaakvol. Want, vet is smaak! De entrecôte blijft het sappig tijdens het bakken of grillen vanwege de vetrand.
Waar zit de entrecôte op de koe?
De lende is het stuk dat zich achter op de rug (boven op de ribben) van de koe bevindt.
Leuk feitje: een T-bone steak is een entrecôte maar dan met de lendenwervel (het T-vormige bot) eraan. Aan de ene zijde van het bot zit de entrecôte en aan de andere zijde zit een stukje ossenhaas. De T-bone steak is als het ware een grote runderkarbonade / kotelet.
De entrecôte bereiden
Een entrecôte kun je bakken of grillen zoals een biefstuk.
In tegenstelling tot gewone biefstuk, heeft de entrecôte een rand vet. Dit geeft smaak aan het vlees en het blijft hierdoor ook erg mals.
Je kunt de entrecote in het geheel (inclusief vetrand) bakken of grillen, maar je kunt ook het randje vet eraf snijden en dit eerst bakken. Wanneer het vet is weggesmolten, leg je de entrecôte in de pan. Op deze manier wordt hij gebakken in zijn eigen vet en dat is extra smaakvol!
De perfecte entrecôte: het bepalen van de kerntemperatuur
De perfecte gaarheid (ook wel cuisson genoemd) van een biefstuk, waar de entrecôte onder valt, is voor iedereen anders. Een entrecôte kun je bijvoorbeeld medium gebakken willen. Dan heeft de buitenkant een bruin, knapperig korstje en is de binnenkant heerlijk mals en roze van kleur.
Je kunt grillen/bakken aan de hand van een tijdsindicatie maar de perfecte gaarheid is afhankelijk van de dikte van je biefstuk, het soort vlees en je persoonlijke voorkeur. Daarom is het bepalen van de kerntemperatuur van de entrecôte de beste manier om de (voor jou) perfecte gaarheid te krijgen. De kerntemperatuur meet je met een kerntemperatuurmeter.
De pin of dunne staaf van de thermometer steek je (nadat je het vlees hebt dichtgeschroeid) in het dikste gedeelte of anders het midden van de entrecôte. Let op dat je in het vlees zit en niet in de rand met vet, anders wordt de temperatuur niet nauwkeurig gemeten. De display van de thermometer geeft de kerntemperatuur van het vlees in graden aan. Wanneer de thermometer een kerntemperatuur van bijvoorbeeld 60 °C aangeeft, weet je dat de entrecôte perfect gegaard is tot medium.
De perfecte binnentemperatuur voor elke manier van bereiding van entrecôte is:
- Rare: 50 ˚C
- Medium rare: 55 ˚C
- Medium: 60 ˚C
- Well done: 70 ˚C
Enkele tips voor de perfecte entrecôte
- Haal de entrecôte voordat je het gaat klaarmaken, minimaal een halfuur van tevoren uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
- Een entrecôte is net als biefstuk: je bakt het kort, om en om. De tijden zijn afhankelijk van de dikte van de entrecôte en de gewenste gaarheid.
- Leg je de entrecôte op de grill, smeer dan het vlees in met wat olie, in plaats van olie op de grill.
- Prik nooit met een vork in het vlees! Dan gaat het vleesvocht verloren. Gebruik een vleestang wanneer je de entrecôte wil omdraaien.
- Zout onttrekt vocht aan de entrecôte, peper verbrandt bij hoge temperaturen. Voeg dit (indien gewenst) toe na het dichtschroeien.
- Om de gewenste gaarheid van de entrecôte helemaal perfect te krijgen is een vleesthermometer of een kerntemperatuurmeter een must.
- Laat de entrecôte na het bakken of grillen nog een paar minuutjes rusten op een warm bord of in folie (niet helemaal dichtvouwen). Let op dat tijdens het rusten de entrecôte nog wat door gaart. Om de perfecte gaarheid te behouden kun je hier rekening mee houden door de entrecôte iets eerder dan de gewenste kerntemperatuur van de warmtebron te halen.
Entrecôte bewaren
Entrecôte gekocht bij de slager, kun je, indien goed verpakt, nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Het is echter aan te raden om de entrecôte dezelfde dag te bereiden, zodat de kwaliteit behouden blijft. In de vriezer kun je entrecôte nog 6 maanden bewaren. Wil je de entrecôte laten ontdooien, doe dit dan bij voorkeur in de koelkast. Dan gaat het wel langzamer, maar de textuur van de entrecôte blijft dan intact.
Wanneer je de entrecôte gebakken of gegrild hebt, kun je het in een goed afgesloten bakje 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer kun je dit 2 tot 3 maanden bewaren.
Onze favoriete Entrecôte recepten