Vlees informatie
Prachtig vlees om te braden, heeft langere tijd nodig om gaar te worden op een laag vuur. Een runderlap is een stuk rundvlees dat behoort tot de relatief betaalbaardere rundvleessoorten. Runderlappen worden meestal gestoofd. Toch kan sukadevlees van (vlees)runderen met een uitstekende kwaliteit ook goed en smakelijk rood gebakken kan worden.
Runderlappen: soorten
- Riblappen: de fijne of dikke rib en wordt meestal riblap genoemd. Dit deel heeft een randje meer vet en heeft genoeg aan ca. 2 uur stoven.
- Braadlappen: de schouder wordt de sukadelap (braadlap) genoemd. 2-4 uur stoven. Soms ook gesneden van de achterbout, dan kan de bereidingstijd korter
- Stooflappen: worden uit de borst gesneden tot doorregen en vette runderlappen (stooflap). Wat stugger vlees dat langer mag stoven (ca. 4 uur) .
- Daarnaast zijn er andere delen waarvan wel runderlappen gesneden worden. De vang (flank) is ook een doorregen runderlap; net als de klaprib (brisket) en de voorschenkel.
Kopen en bewaren van runderlappen
Kijk hier voor informatie over het kopen en bewaren van vlees.
Meer informatie over invriezen en ontdooien van vlees vind je hier.
Runderlappen bereiden
Zoals gezegd: doorregen runderlappen moeten lang stoven, tot wel vier uur. Heb je daar de tijd voor dan is dat natuurlijk prima, maar het kan ook sneller. Overweeg eens je snelkookpan in te zeten voor het bereiden van supermals en smakelijk stoofvlees. De stooftijd reduceer je daarmee zeker tot de helft, en de snelkookpan biedt ook andere voordelen.
Lees hier meer over vlees stoven in de snelkookpan.
Recepten met doorregen runderlappen
Meer recepten met runderlappen
Voedingswaarde
Rundvlees is rijk aan vitamine B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamines B1, B2, B6 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Rundvlees bevat van nature eiwit (en daarmee alle essentiële aminozuren), het bevat vetten (ook de gezonde) en geen koolhydraten.