Bereiding
Dit recept voor smakelijk gevulde tomaten komt oorspronkelijk uit Griekenland, waar ze Gemista (Yemista) heten.
Om 3 grote of 4 middelgrote tomaten te vullen
- Kook vooraf de rijst.
- Was de tomaten en snijd er aan de bovenkant een kapje af. Bewaar de kapjes.
- Lepel de binnenkant uit de tomaten tot ca 1 cm van het vel.
- Bestrooi ze met wat zout en laat ondersteboven op een rooster minstens 30 min uitlekken.
- Een deel van het vruchtvlees kan desgewenst gepureerd in de vulling gebruikt worden.
- Fruit gesnipperde ui en knoflook in een pan met de olijfolie.
- Voeg het gehakt en de rest van de ingrediënten toe (naar wens ook wat gepureerd vruchtvlees).
- Bak het geheel al roerend tot het gehakt bruin is.
- Voeg dan de rijst toe en breng op smaak met zout en peper.
- Vul de tomaten met het mengsel, zet het kapje erop.
- Doe ze in de oven op bakplaat of in ovenschaal, die is ingevet met olijfolie.
- Laat gedurende 20 min in de over op 100 graden.
Sprenkel bij het serveren wat olijfolie en overgebleven peterselie/munt om de tomaten.
Lekker als voor- of bijgerecht, in combinatie met andere gevulde groenten of bij een presentatie van Griekse tapas, genaamd: ‘Mezedes’.
2 personen
30 minuten
Ingrediënten
- 250 gram rundergehakt
- 70-100 gram gekookt rijst
- 3 grote vleestomaten of 4 kleinere
- ½ ui
- 1 knoflookteentjes
- 30 gram pijnboompitten
- 30 gram rozijnen
- Griekse kruiden als een snufje kaneel/ oregano/ komijn (of gebruik Griekse gehaktkruidenmix, maar voeg dan zelf minder zout toe).
- Zout en zwarte peper naar smaak
- Extra Virgine olijfolie
- Verse peterselie en/of munt