Vlees informatie
Varkensoester: klein maar fijn! Hij wordt ook wel varkensmedaillon genoemd. Beide benamingen hebben alles te maken met de vorm van dit heerlijke stukje vlees. Het vlees komt van de achterhand en wordt wel de biefstuk van het varken genoemd.
Van welk deel van het varken komt de varkensoester?
De varkensoester is afkomstig van de bil van het varken, hij wordt gesneden van de fricandeau. Dit deel staat bekend om zijn magerheid en de fijne textuur van het vlees, waardoor het een gewilde keuze is. De varkensoester wordt wat dikker gesneden dan bijvoorbeeld een schnitzel, en heeft een ovaal-ronde vorm. Daarnaast zijn ook varkenshaasoesters verkrijgbaar, die worden gesneden van een iets ander deel: de varkenshaas.
Waarom heet het varkensoester?
De naam ‘varkensoester’ verwijst naar de vorm van dit stukje vlees, dat doet denken aan een oester. Hetzelfde geldt voor de term medaillon: een ronde of ovale vorm.
Hoe smaakt een varkensoester?
Varkensoesters hebben een milde en delicate smaak. Het is een van de meest malse en magerste delen van het varken. De smaak is subtiel, zonder een sterke vleessmaak of een overweldigende aroma. De textuur van varkensoester is mals en sappig. Het bevat weinig vet.
Tips voor Kopen en Bewaren
Let bij het kopen van vlees altijd op de THT-datum op de verpakking en bekijk of het vlees er fris uitziet, zonder verkleuringen. Bewaar varkensoester in de koelkast bij een temperatuur van 0-4°C en gebruik het binnen 2-3 dagen na aankoop voor optimale versheid. Wil je het langer bewaren, dan kun je het veilig invriezen. Verpak het luchtdicht in plasticfolie of diepvrieszakken en label met de datum van invriezen. In de vriezer blijft varkensoester zeker tot 3 maanden houdbaar.
Lees al onze tips voor het kopen en bewaren van vlees.
Lees onze tips voor het invriezen en ontdooien van vlees.
Bereiding
Varkensoester kan op verschillende manieren worden bereid:
- Grillen: Leg de varkensoester op de grill of barbecue en grill het tot het een interne temperatuur van ongeveer 70°C bereikt voor sappige resultaten. Draai tijdig om.
- Bakken: Bak dit vlees in de pan met een beetje olie of boter tot hij mooi bruin is. In ca. 4 minuten per zijde of tot de gewenste kerntemperatuur. Tip: Wentel het vlees voor het bakken door de bloem. Dit voorkomt uitdroging en levert een smakelijke gebonden jus op.
- Stoven: Stoof het vlees langzaam in een smakelijke saus, ongeveer een uur tot anderhalf.
- In de oven: 25 – 30 minuten op 180°C, tot een kerntemperatuur van 70°C.
Recepten
Bekijk hier al onze recepten met varkensoesters
Voedingswaarde varkensoester
Varkensoesters zijn een uitstekende bron van eiwitten, vitaminen en mineralen zoals vitamine B6, B12, niacine en ijzer. Het is mager vlees met weinig verzadigd vet, waardoor het een gezonde keuze is. Let op de portiegrootte en combineer met verse groenten voor een uitgebalanceerde maaltijd.