Bereiding
- Maak een marinade van de olie met citroensap, gyroskruiden en de uitgeperste knoflook. Wrijf het vlees in met de marinade en laat 2 tot 4 uur marineren.
- Laat het vlees ca. 30 minuten buiten de koelkast op temperatuur komen. Verwarm de oven voor op 250˚C. Doe alle ingrediënten voor het stoombad in een flinke schaal met 1½ liter water (of 1,25 liter water + een flesje bokbier). Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt.
- Schuif het vlees op het rooster boven de schaal in de oven. Temper de oven tot 170˚C graden. Braad het vlees in 75 min. gaar en bruin. Laat het vlees na het braden onder aluminiumfolie 10 min. rusten. Breng op smaak met peper en zout.
- Verkruimel de feta en snijd de olijven in plakjes. Snijd het vlees in plakken en bestrooi met de feta en de olijven. Breng op smaak met zout en peper.
Lekker met komkommer/tomatensalade en rijst op smaak gebracht met tzazikisaus.
Tip
Basis stoombad voor varkensvlees:
1½ – 2 liter water (of wat water vervangen door een flesje bier), ui, wortel, prei, peterselie, selderij, laurier, kruidnagel, foelie, gekneusde peperkorrels en mosterdzaad.
De bereidingstijd voor varkensvlees van ca. Ø12 cm is 90 minuten, van ca. Ø10 cm is 75 minuten en van ca. Ø 8 cm is de bereidingstijd 60 minuten (kerntemperatuur minimaal ca. 68-70˚C).
Wist u dat…
Stoombraden een gezonde, lichte en vetvrije bereidingswijze is, vooral geschikt voor groot vlees. Het vlees blijft in de oven heerlijk mals en smaakt extra lekker dankzij het kruidenstoombad.
De bereiding vergt weinig voorbereidingstijd en ook tijdens het garen hebt u er geen omkijken naar. Bovendien biedt stoombraden oneindig veel variatie en blijft de oven mooi schoon.
- 6 personen
- 345 minuten
Ingrediënten
750 g procureur (ontbeende schouderkarbonadestuk)
3 eetlepels olie
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels Gyroskruiden
2 teentjes knoflook (uitgeperst)
75 g feta
4 eetlepels olijven
snufje peper
snufje zout
Voor stoombraden: 1 bouquet garni (prei, wortel, munt, ui), water (+ evt. 1 flesje bokbier)
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: