Vlees informatie
Kalfslever is de fijnste soort lever, met een zeer verfijnde smaak. Het is gemakkelijk te bereiden en hoeft alleen om en om gebakken te worden. Kalfslever wordt in verschillende culturen en keukens over de hele wereld gegeten. Het is een veelzijdig ingrediënt dat op tal van manieren kan worden bereid en geserveerd.
Lever is een vleesgerecht dat tegenwoordig niet vaak meer gegeten wordt. Onterecht, want gebakken lever is een goede bron van mineralen en vitaminen én nog lekker ook. Kalfslever wordt wereldwijd gegeten en gewaardeerd. Elk land heeft zijn eigen culinaire tradities en bereidingswijzen voor dit smaakvolle stukje vlees.
Waar komt kalfslever vandaan?
Kalfslever is orgaanvlees dat afkomstig is van het kalf. Het is van oudsher populair in de Europese en Mediterrane keuken (Frankrijk, Italië, Duitsland en Oostenrijk) in traditionele bereidingen met uien en (rode) wijn. Ook in Noord-Amerika is kalfslever met uien een klassiek gerecht (soms met spek).
Hoe smaakt kalfslever
Kalfslever heeft een rijke, vlezige smaak en kan een aanvulling zijn op een uitgebalanceerd dieet, als onderdeel van een gevarieerde voeding. Lever heeft een heel eigen smaak die je moet leren waarderen. Zijn zachte bitterheid en aardse smaak gaan goed samen met kruiden en specerijen. In veel culinaire tradities zijn gerechten ontstaan die de unieke smaak van lever optimaal benutten.
Tips voor kopen en bewaren
De beste lever is de meest verse lever. Orgaanvlees is íetsjes bederfelijker dan ‘gewoon’ spiervlees. Het bewaaradvies is 2 dagen in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer. Hier lees je meer over kopen en bewaren van vlees en via deze link vind je meer informatie over het invriezen en ontdooien.
Kalfslever bereiden
Kalfslever kan op verschillende manieren worden bereid, zoals bakken, braden of stoven, en het wordt traditioneel vaak geserveerd met uien of een saus voor extra smaak.
Recepten
Informatie over andere leversoorten
Runderlever
Voedingswaarde
Lever heeft onder de vleessoorten een hoge voedingswaarde. Het is rijk aan voedingsstoffen zoals veel hoogwaardig ijzer, vitamine B12 en andere B-vitamines en vitamine A. Het is ook een heel goede bron van veel mineralen, zoals fosfor, ijzer, koper, selenium en zink én van eiwitten (aminozuren). De vitamines A en D zijn niet in alle vleessoorten te vinden. Check de NEVO-tabel voor actuele voedingswaarden.