
Bereiding
Stap 1: Kalfspoulet garen (2 uur + 2 uur wachttijd)
- Doe de kalfspoulet in de kalfsbouilon en laat dit 1.5 tot 2 uren zachtjes pruttelen tot het lekker zacht is.
- Laat het afkoelen en haal het vlees uit de afgekoelde bouillon en zet beide weer in de koeling. De bouillon niet weggooien!
Stap 2: Het maken van de ragout (15 minuten + 10 uur wachttijd)
- De boter laten smelten in pan met dikke bodem, gesnipperde ui toevoegen en glazig bakken zonder te kleuren nu de specerijen toevoegen.
- Van het vuur en dan de gezeefde bloem toevoegen, goed doorroeren en op het vuur garen tot de roux makkelijk loslaat van de bodem.
- Van het vuur halen en scheutje voor scheutje de bouillon en witte wijn toevoegen onder geleidelijk roeren.
- Nu de massa verder garen, blijven roeren, op het fornuis tot het loslaat van de bodem.
- Nu het vlees, de mosterd, fijngehakte peterselie en eidooiers er doorheen mengen.
- Op smaak brengen met peper en zout.
- Deze stevige ragout (salpicon) minimaal 10 uur koud zetten in de koeling.
Stap 3: Balletjes rollen en paneren (30 minuten + 1 uur wachttijd)
- De balletjes rollen, ze moeten ongeveer 25 gram per stuk worden.
- Drie bakken klaarzetten, 1 met gezeefde bloem, 1 met losgeslagen eieren, 1 met panko paneermeel.
- De gevormde balletjes eerst door de bloem halen, daarna door het eimengsel en daarna door de panko paneermeel.
- De balletjes minimaal 1 uur laten afkoelen in de koelkast. Invriezen voor later kan natuurlijk ook.
Stap 4: Frituren (4 minuten)
- Na het koelen 3 tot 4 minuten frituren in zonnebloemolie van 180 graden. Bevroren moeten ze circa 1 minuut langer.
Een keer iets anders? Maak dan een traditionele bitterbal.
4 personen
minuten
Ingrediënten
Voor de kalfspoulet
700 gram kalfspoulet
1,2 liter kalfsbouillon
Voor de ragout
220 gram bloem
170 gram roomboter
60 gram ui
scheutje witte wijn
2 theelepels mosterd
snufje foelie
snufje nootmuskaat
4 eidooiers
2 theelepels platte peterselie
Peper
Zout
Voor het paneren
bloem
ei
panko paneermeel
Kalfspoulet
Poulet is zeer mager, waardoor het uitermate geschikt is om te verwerken in ragouts.










Varkensvlees
Rundvlees
Kalfsvlees
Ander vlees
Thema's rond vlees