Bereiding
Stap 1: Kalfspoulet garen (2 uur + 2 uur wachttijd)
- Doe de kalfspoulet in de kalfsbouilon en laat dit 1.5 tot 2 uren zachtjes pruttelen tot het lekker zacht is.
- Laat het afkoelen en haal het vlees uit de afgekoelde bouillon en zet beide weer in de koeling. De bouillon niet weggooien!
Stap 2: Het maken van de ragout (15 minuten + 10 uur wachttijd)
- De boter laten smelten in pan met dikke bodem, gesnipperde ui toevoegen en glazig bakken zonder te kleuren nu de specerijen toevoegen.
- Van het vuur en dan de gezeefde bloem toevoegen, goed doorroeren en op het vuur garen tot de roux makkelijk loslaat van de bodem.
- Van het vuur halen en scheutje voor scheutje de bouillon en witte wijn toevoegen onder geleidelijk roeren.
- Nu de massa verder garen, blijven roeren, op het fornuis tot het loslaat van de bodem.
- Nu het vlees, de mosterd, fijngehakte peterselie en eidooiers er doorheen mengen.
- Op smaak brengen met peper en zout.
- Deze stevige ragout (salpicon) minimaal 10 uur koud zetten in de koeling.
Stap 3: Balletjes rollen en paneren (30 minuten + 1 uur wachttijd)
- De balletjes rollen, ze moeten ongeveer 25 gram per stuk worden.
- Drie bakken klaarzetten, 1 met gezeefde bloem, 1 met losgeslagen eieren, 1 met panko paneermeel.
- De gevormde balletjes eerst door de bloem halen, daarna door het eimengsel en daarna door de panko paneermeel.
- De balletjes minimaal 1 uur laten afkoelen in de koelkast. Invriezen voor later kan natuurlijk ook.
Stap 4: Frituren (4 minuten)
- Na het koelen 3 tot 4 minuten frituren in zonnebloemolie van 180 graden. Bevroren moeten ze circa 1 minuut langer.
Een keer iets anders? Maak dan een traditionele bitterbal.
- 4 personen
- minuten
Ingrediënten
Voor de kalfspoulet
700 gram kalfspoulet
1,2 liter kalfsbouillon
Voor de ragout
220 gram bloem
170 gram roomboter
60 gram ui
scheutje witte wijn
2 theelepels mosterd
snufje foelie
snufje nootmuskaat
4 eidooiers
2 theelepels platte peterselie
Peper
Zout
Voor het paneren
bloem
ei
panko paneermeel
Kalfspoulet
Poulet is zeer mager, waardoor het uitermate geschikt is om te verwerken in ragouts.