Bereiding
- Snij het kalfsvlees, varkensvlees en het verse spek in heel kleine blokjes en leg ze in een schaal. Bestrooi ze met zout en kruidenmarinade. Vermeng het en dek het af. Laat het een etmaal in de koelkast marineren.
- Draai de gekruide vleesblokjes in kleine porties door de keukenmachine en laat dit opnieuw goed koelen.
- Voeg één voor één de eieren toe en roer het vleesmengsel gedurende 5-10 minuten krachtig.
- Snijd het gerookte (ontbijt)spek in kleine blokjes (eerst even invriezen, dan is het gemakkelijker te snijden). Roer het spek door de farce (vleesmengsel) en proef vervolgens. Voeg, indien nodig, nog wat zout of kruiden toe.
- Bekleed de terrine met plakken vers spek en schep de farce in de terrine. Druk het met de bolle kant van een lepel goed aan en strijk het vervolgens goed glad.
- Garneer het geheel met de laurierbladeren en jeneverbessen en dek het af met een ingevet stuk papier.
- Kook het in een waterbad (au bain marie) gaar. Nadat de terrine klaar is, zal de inhoud wat gekrompen zijn; de randen worden met gesmolten spek gevuld als de terrine helemaal is afgekoeld.
Kooktijd: ongeveer 90 minuten in een waterbad van 80°C à 90°C afhankelijk van de maat van de terrine. De terrine kan ook zonder waterbad in de oven gebakken worden. Dan zal er meer vet uit de farce vrijkomen, maar dit is juist uitstekend om de inhoud af te dekken.
Baktijd: 60 minuten bij 220°C.
- 12 personen
- 1540 minuten
Ingrediënten
300 g varkensvlees (mager)
300 g kalfsvlees (mager)
200 g speklappen (vers, in dunne plakken)
250 g ontbijtspek (gerookt)
2 eieren
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper (vers gemalen)
1 mespuntje nootmuskaat (geraspt)
5 stuks jeneverbes
1 laurierblad
1 eetlepel kruiden (gedroogd (marjolein, tijm, salie en bonekruid)
2 centiliter cognac
3 laurierblaadjes
8 stuks jeneverbes
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: