Bereiding
Spaghetti Carbonara is een heerlijk Italiaans pastagerecht dat bekend staat om zijn eenvoudige ingrediënten en geweldige, romige smaak. Waar het gerecht van oorsprong vandaan komt, weet niemand precies. Veelgehoord is Rome (regio Lazio). Het is in elk geval een icoon uit de Italiaanse keuken. Traditioneel wordt Pecorino Romano-kaas gebruikt, maar je kunt ook Parmezaanse kaas gebruiken als dat gemakkelijker verkrijgbaar is. Geniet van dit klassieke Italiaanse gerecht!
- Breng een grote pan met 4 liter water en een eetlepel zout aan de kook. De spaghetti koken volgens de aanwijzingen op de de verpakking. Wij gebruiken Spaghetti no 12, die 12 minuten nodig heeft.
- Bak ondertussen de pancetta blokjes in een koekenpan, niet te heet tot dat ze hun eigen vet loslaten en dan middelhoog vuur tot dat ze krokant worden. Mocht er na het uitbakken teveel vet overblijven dan kun je dit eruit scheppen met een lepel. Verwijder niet al het vet en bewaar wat je er uit haalt.
- Pak een kommetje en breek hierin 2 eieren en alleen de dooier van de andere 2 eieren en klop dit met een garde los. Voeg ¾ van de pecorino en gemalen peper naar smaak toen en meng goed door.
- Wanneer de pasta ‘al dente’ (beetgaar) is, haal je de pan van het vuur en giet je deze af op een zeef. Laat even goed uitlekken, voeg bij de pancetta verhit nog een paar minuten al roerende. Giet het ei/kaasmengsel erbij en haal meteen van het vuur en roer goed door zodat het kan verwarmen door de spaghetti en de pan en kan binden.
- Verdeel over de borden en bestrooi met de rest van de pecorino.
Buon appetito!
Tip
Het is belangrijk om de eieren snel door de pasta te roeren, zodat je een romige saus krijgt zonder dat de eieren stollen.
Budgettip: vervang de pancetta door spekjes en de Pecorino door Parmazaanse kaas.
Lees ook over een andere pastatopper uit de Italiaanse keuken: Spaghetti Bolognese
- 2 personen
- 15 minuten
Ingrediënten
- 300 gram gedroogde spaghetti
- 150 gram pancettablokjes (Italiaans spek)
- 100 gram gemalen of fijngeraspte Pecorino
- 4 eieren
- versgemalen peper
Buikspek, de drie P's
Van de varkensbuik komt het buikspek, waarvan de speklap gesneden wordt maar het is ook de basis van de tegenwoordig erg hippe Pork Belly en klassiekers als Porchetta en Pancetta.