Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Over vlees / Varkensvlees /

Buikspek, de drie P’s

  • Varkensvlees
    • Bij de boer
    • Bij de slacht
    • Buikspek, de drie P’s
    • Naar de winkel
    • Pulled Pork

De (onder)buik van het varken vormt een mooi en smakelijk onderstel. Van de buik komt het buikspek, waarvan bijvoorbeeld ook de speklap gesneden wordt of waar gedroogd en gezouten) ontbijtspek van gemaakt kan worden. Buikspek is er meer of minder doorregen. Oftewel: de verhouding tussen het vet en het vlees kan (sterk) variëren. Als het vrijwel alleen maar vet is, heet het vetspek. Best logisch.

buikspek

Pork Belly

Buikspek biedt veel lekkere mogelijkheden door het als groter stuk te pekelen of te kruiden en – in de oven – te bereiden. Omdat het sappig en vettig is, geeft het bijzonder veel smaak. Buikspek is steeds wat vaker in varianten op trendy menukaarten terug te zien, bijvoorbeeld onder de (hippere) Amerikaanse naam ‘pork belly’.

Zie verder ons recept speklappen Chinese kool en tauge en het recept voor pork belly van Simones Kitchen.

Porchetta

Een mooie specialiteit met buikspek is de Italiaanse klassieker porchetta. Het is een gerecht waarbij een flink stuk buikspek wordt voorzien of ingewreven met (veel) mediterrane kruiden, zoals tijm, rozemarijn, oregano, knoflook, pepertjes, laurier en besprenkeld met wat citroensap. Het stuk buikspek wordt opgerold en gebonden met keukentouw en gaat een paar uur op een temperatuur van 60 à 70 graden in de oven. Het wordt vervolgens in plakjes afgesneden en geserveerd.

Pancetta

Een misverstand is het dat bacon ook van buikspek zou worden gemaakt. Bacon is een bereiding van de rugfilet en het rugspek van het varken en valt, na het pekelen en het drogen, als vleesbereiding feitelijk onder de vleeswaren.
De Italiaanse variant, de pancetta, wordt wél gemaakt van het buikspek. De bereiding van dit ‘Italian bacon’ onderscheidt zich – naast het drogen en rijpen – met name door het toevoegen van mediterrane kruiden zoals rozemarijn, venkel, oregano en knoflook.

Hakkepeter

Een bijzonder (maar vergeten) varkensvleesgerecht dat gemaakt wordt met buikspek is hakkepeter. Het is een combinatie van gehakt buikspek, gehakte hamlappen en een vers kruidenmengsel met onder meer folie, majoraan, bieslook. Het is één van de zeldzame gerechten met rauw varkensvlees en moet zo vers mogelijk worden geconsumeerd.

Lees verder over Spek & Vet
Spek wordt uiteraard geassocieerd met vet en daarmee met de gezondheid.

Zie ook deze foodtube over ‘Pork Belly‘

Lees hier onze feiten over Vetten & Smaak en verdere achtergrondinfo over Vetten & Volksgezondheid

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Hoe krijg je varkensvlees, hamlap en varkenslap zacht gestoofd?
  • Hebben kalveren last van bloedarmoede?
  • Ik heb shoarmavlees gekocht dat twee keer is ingevroren, mag dat?
  • Hoe vlees warmhouden in de oven?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}