Bereiding
Toegegeven, zelf verse runderbouillon maken kun je het beste op je gemak doen. De voorbereidingen vragen niet veel tijd, maar de bouillon moet wel wat uurtjes trekken.
Daar staat tegenover dat je uiteindelijk een heerlijk soepje hebt, vol bouwstoffen waarmee je je gezondheid een flinke oppepper geeft. Verse bouillon zit vol met vitaminen, mineralen, gezonde vetten en belangrijke aminozuren.
- Verwarm de oven voor op 200 graden, leg de stukken runder-/ossenstaart in een braadslee en rooster voor ca. 30 minuten.
- Was en snij ondertussen de groenten.
- Doe de geroosterde ossenstaart in een grote pan en voeg 3 liter water, de groenten, tomatenpuree en specerijen toe.
- Breng aan de kook en draai dan het vuur laag zodat de bouillon tegen het kookpunt aanblijft (als de bouillon even kookt wordt hij ‘blind’ ofwel troebel).
- Schuim het geheel meerdere keren af, door met een diepe pollepel het schuim/vuil van de bouillon te scheppen en laat de pan (zonder deksel) op laag vuur zo’n 4 tot 6 uur trekken. Hoe langer de runderbouillon trekt, hoe intenser de smaak wordt.
- Zeef de bouillon door achtereenvolgens een grove zeef, een fijne zeef en een met koud water en een natgemaakte kaas-/passeer-/theedoek.
- Kook eventueel nog wat in en breng op smaak met zout en Madeira.
- Haal het gegaarde vlees van het bot en breng eventueel op smaak met peper, zou en kruiden naar wens.
- Serveer de runderbouillon met het vlees, fijn gesneden blokjes wortel, prei, selderij en eventueel gebakken champignons en kruiden.
Eet smakelijk!
Runderbouillon, fond of glace maken
Wil je meer weten over het maken van bouillon, fond of glace, bekijk dan deze mini-masterclass.
Wist je dat…
De aminozuren die in bottenbouillon zitten, je immuunsysteem boosten?
4 personen
30 minuten
Ingrediënten
-800 g runderstaart (ossenstaart)
-2 winterpenen
-2 stengels bleekselderij
-100 gr knolselderij blokjes
-2 preistengels
-2 uien
-2 teentjes knoflook
-klein blikje tomatenpuree-2 takjes tijm
-2 laurierblaadjes
-5 peterselie stengels
-4 kruidnagels
-10 zwarte peperkorrels gekneusd
-zout
-MadeiraBereidingstijd: 30 min. voorbereiden, 4 - 6 uur trekken