Bereiding
- Maak van de bouillonblokjes 1 liter bouillon.
- Verhit in een pan, met dikke bodem, de boter en fruit hierin de ui glazig. Voeg de doperwtjes toe (houd 4 eetl. achter voor de garnering).
- Voeg de warme bouillon toe en breng alles aan de kook. Laat de soep ca. 5 minuten zachtjes koken.
- Voeg de rookworst toe (in plastic). Laat alles nog ca. 5 minuten zachtjes koken.
- Haal de rookworst uit de soep. Pureer met een staafmixer de soep. Zeef de soep.
- Klop de crème fraîche los met enkele lepels warme soep. Klop met een garde dit mengsel door de soep maar laat de soep niet meer koken!
- Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
- Garneer de soep met de rookworstplakjes en doperwten en serveer direct.
Tip
De rookworst die u vers bij de slager koopt, is meestal alleen nog maar even gerookt om een specifieke smaak en mooie goudbruine kleur te verkrijgen. U maakt deze gaar door de worst in koud water op te zetten en ca. 20-25 minuten te wellen (garen) in net niet kokend water. Kant-en-klaar verpakte rookworst is in de fabriek al gaar gemaakt en hoeft alleen maar – met plastic verpakking en al – te worden opgewarmd (ca. 10 minuten) in net niet kokend water; de plastic verpakking beschermt de worst tegen uitdrogen.
Wist u dat…
Rookworst moet ook rusten. Dat groot vlees altijd eerst even een paar minuten moet rusten alvorens u het aansnijdt wist u waarschijnlijk wel. Maar wist u dat dit ook voor rookworst geldt? De vleessappen kunnen zich dan verspreiden en dat komt de smaak ervan extra ten goede doordat ze bij het aansnijden niet verloren gaan.
4 personen
25 minuten
Ingrediënten
1 rookworst
1 ui (gesnipperd)
30 g boter
600 g doperwten (fijne)
2 bouillonblokjes (tuinkruiden)
125 milliliter crème fraîche
4 eetlepels citroensap
snufje zout
snufje peper
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: