Verse, zelf getrokken bouillon zit vol bouwstoffen waarmee je je gezondheid een flinke oppepper geeft. Onze overgrootouders wisten dat al. De laatste jaren is bouillon die je trekt van een schenkel of ander bot weer herontdekt en heel populair. Geen wonder, want het is een voedzame krachtbron vol met vitaminen, mineralen, gezonde vetten en aminozuren.
De belangrijkste vitaminen en mineralen die in een vleesbouillon zitten (bone broth in het Engels) zijn calcium, fosfor, magnesium, ijzer, glucosamine, chondroïtine en omega 3 en 6 vetzuren. Wanneer je bouillon trekt, komen die stoffen uit het merg en bindweefsel vrij. Botten van rund, kalf, lam, kip of visgraten; het kan allemaal!
De aminozuren die in bottenbouillon zitten boosten je immuunsysteem. En door bone broth te drinken maak je ook je eigen botten sterk. De glucosamine en chondroïtine die het bevat helpen bovendien om je gewrichten soepel en je bindweefsel sterk te houden. De gelatine en collageen in bottenbouillon doen je huid goed, maar ook je darmen.
Kortom: de hoogste tijd voor een zelf getrokken soepje. Goed voor je weerstand!
Vleesbouillon recepten
- Hollandse groentesoep met gehaktballetjes
- Ossenstaartsoep met tomaat
- Kalfsstaart bouillon met witlof, ham en Roquefort
Bronnen vleesbouillon
- Bone Broth (Womenshealthmag)
- Bouillon: de natuurlijke voedingsbron voor een goede gezondheid (Edgson en Thomas)