Bereiding
Kalfsschenkel wordt vaak bereid in stevige plakken vlees met bot in het midden. De Italiaanse ‘Ossobuco’ is daar een voorbeeld van. Daarnaast kun je een schenkel ook als één geheel bereiden en presenteren, bijvoorbeeld ‘kalfsschenkel uit de oven met grove groente’.
De schenkel is dan groot genoeg om met meerdere mensen van te genieten, bijvoorbeeld tijdens een feestelijk diner. Deze schenkel garen we in de oven, maar ook in een braadpan (of zelfs van de barbecue) maak je een overheerlijke schenkel.
Kalfsschenkel uit de oven met grove groente
- Verwarm de over voor op 130 graden.
- Snijd de buitenste vliesjes rondom de schenkel weg. Die kunnen hard worden of zelfs verbranden.
- Marineer de schenkel met knoflookolie en Italiaanse kruiden in een braadslede.
- 3,5-4 uur in de oven laten garen, kerntemperatuur 75 graden.
- Grove groente aanzweten in olijfolie en roerbakken.
- Op smaak brengen met peper en zout.
- Zet de schenkel rechtop in de braadslede en drapeer de groente er omheen.
Voorbereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Oventijd: ca. 3,5 uur.
BBQ-tip
- 4 personen
- 240 minuten
Ingrediënten
1 kalfsschenkel
0,5 deciliter knoflookolie
1 theelepel Italiaanse kruidenGesneden in grove repen:
Courgette
Bospeen
Paprika
Peper en zout (uit de molen)
Kalfsschenkel
Kalfsschenkel komt van het bovenste deel van de poten en bestaat uit vlees en mergpijpje.