Bereiding
Saltimbocca (Nederlands: ‘spring in de mond’) is een specialiteit uit de Italiaanse keuken. Het traditionele recept bestaat uit dunne lapjes kalfsvlees, bedekt met plakjes rauwe ham (prosciutto crudo) en salie, nagesmoord in witte wijn. De oorsprong van het gerecht ligt in de streek rondom Rome, Italië. (bron: wikipedia)
- Haal de (al gesneden) kalfslapjes ruim op tijd uit de koeling zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
- Wil je zelf kalfslapjes snijden van een kalfshaas, bekijk dan onderstaande masterclass.
- Kook de pasta voor en houdt hem warm.
- Leg de minuten steaks naast elkaar.
- Leg op iedere bovenkant een blaadje salie, daarop een plakje Parmaham Leg er folie op en plet het.
- Haal voorzichtig de folie er af.
- Bak de Saltimbocca in 30 gram boter eerst op de ham kant voor ongeveer 1 minuut. Draai om en bak de andere zijde ca 1 minuut.
- Haal vlees uit de pan en houd warm tussen twee borden.
- Giet overtollig vet uit de pan, schenk de Marsala in de pan.
- Breng aan de kook en monteer met 30 gram boter.
- Ondertussen de pappardelle beetgaar koken, afgieten en dresseren met olijfolie.
- Borden opmaken: eerst pasta, dan vlees, afmaken met saus.
Mini-masterclass Saltimbocca zelf maken
In onze masterclass leer je hoe je zelf mooie medaillons (anderhalve cm dik) of steaks (wat dikker) kunt snijden van een kalfshaas. De medaillons kun je ook wat dunner snijden en zachtjes plat kloppen tot kalfslapjes. Die worden soms ook ‘minute’ steaks genoemd, omdat ze heel dun en in enkele minuten klaar zijn. We leggen natuurlijk uit hoe je het vlees het beste kunt bakken.
4 personen
15 minuten
Ingrediënten
8 dunne kalfsfiletlapjes (eventueel zelf gesneden van een kalfshaas)
8 plakken Parmaham
8 blaadjes salie
Pappardelle
60 gram boter
0,5 dl Marsala (Italiaanse, versterkte wijn)
Zeezout
Olijfolie
Peper & zout