Bereiding
Ossobuco is een heerlijk Italiaans gerecht dat meestal wordt bereid met kalfsschenkel. Het gerecht komt van origine uit de Italiaanse regio Lombardije, rond de stad Milaan. Ossobuco betekent ‘hol bot of bot met een gat’ in het Italiaans, wat verwijst naar het merg in de kalfsschenkel. Met het stoven smelt het merg en geeft smaak af aan de saus, waardoor het bot uiteindelijk hol is.
- Schenkels eventueel insnijden.
- In matig warme pan, in olijfolie en roomboter om en om bruin braden.
- Uit de pan halen en laten rusten.
- In dezelfde pan, ui, knoflook en bleekselderij aanfruiten.
- Tomaten puree toevoegen en nog even door fruiten.
- Afblussen met rode wijn en groenten bouillon. Tomaatblokjes toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.
- De schenkels in de saus leggen en in ca. 2,5 uur op laag vuur gaar stoven. (scroll naar beneden voor snelle bereiding in de snelkookpan)
- De ingrediënten mengen en verdelen over de ossobuco’s.
- Serveren met papardelle en gegrillde courgettes.
Gremolata bereiden
Ossobuco wordt vaak geserveerd met Gremolata: een frisse, aromatische Italiaanse smaakmaker van peterselie, knoflook en citroenrasp. Met maar 3 ‘rauwe’ ingrediënten is het een kwestie van hakken en door elkaar scheppen. Wil je het wat smeuïger hebben, gebruik dan een klein beetje olijfolie en naast de rasp en paar druppels citroensap. Sommige mensen doen er ook een klein snufje zout bij omdat het de smaken nog verder zou versterken.
Snel klaar met de snelkookpan!
ja, je leest het goed! Dit gerecht kun je ook in 40 – 50 minuten op tafel hebben. Met een snelkookpan kun je perfect (stoof)vlees bereiden en je brengt de suddertijd met de helft of soms zelfs twee-derde terug. Ook je ossobuco wordt echt niet slechter van de snelkookpan. Of dat nu een ouderwetse, traditionele snelkoker is die zijn werk doen op een warmtebron of een elektrische (die je zó in de muur plugt).
Lees hier over beide soorten snelkookpannen: wat de voor- en nadelen zijn en hoe je er stoofgerechten op-en-top in bereidt.
4 personen
165 minuten
Ingrediënten
4 kalfsschenkels
70 gr olijfolie
30 gr boter
150 gr ui blokjes 1 cm
2 teentjes knoflook gehakt
120 gr bleekselderij blokjes 1 cm
55 gr tomaten puree
800 gr tomaten blokjes
50 gram verse Italiaanse kruiden, plukken en fijn snijden
5 dl rode wijn
3 dl groenten bouillon
Zout en peper
Voor de gremolata
Geraspte schil van 1 citroen
20 gr gehakte peterselie (platte peterselie heeft het meeste smaak)
1 teentje knoflook, gehakt
Kalfsschenkel
Kalfsschenkel komt van het bovenste deel van de poten en bestaat uit vlees en mergpijpje.
