Bereiding
Het recept voor de blinde vink, gemaakt van kalfsvlees, bestond al in de achttiende eeuw. In de Franse Provence werd ‘Alouettes sans tête’ bereid, letterlijk vertaald ‘leeuweriken zonder kop’.
Het recept had niks met een vogel te maken; het was kalfsgehakt gerold in een filetlapje. Het gehakt was niet meer zichtbaar, dus noemde men het ‘blinde’ vink. We houden nog steeds van dit heerlijke vleesgerecht. Probeer dit recept met fris accent eens!
Wat moet je doen?
- Laat de blinde vinken op kamertemperatuur komen.
- Kook de krieltjes gaar en prak ze grof met een vork, roer daar naar smaak een paar lepels crème fraîche (of boter) en de gesneden bieslook door en breng op smaak met peper en zout.
- Smelt een klont boter in een pan, fruit de prei kort aan, voeg de ras el hanout, peper en zout en wat vocht (witte wijn, bouillon of water) toe
- Stoof het geheel onder bakpapier of met deksel gaar in ca 10 minuten.
- Verhit wat olie in een pan met een klontje boter en bak de blinde vinken rondom op middel laag vuur in ca 12-15 minuten gaar. Voeg af en toe eventueel wat bouillon of water toe zodat de vinken niet verbranden maar wel gaar worden.
- Snij ondertussen de appel met een schaaf of met de hand in dunne plakjes en dan in dunne reepjes, julienne, en bewaar in een beetje water met sap van citroen.
Bord opmaken
Leg de geprakte aardappel op de borden, de prei erop, daarop de blinde vinken en top af met de appel-jullienne voor een frisse toets en een lepel jus naar keuze.
Eet smakelijk!
Tip: maak je eigen blinde vinken met je favoriete gehaktmengsel van runder,- kalfs- of varkensgehakt en rol het in een platgeslagen lapje mals vlees. Deze video toont alle stappen om thuis je eigen (blinde) vinken te maken. Je kunt zo ook zelf een rundervink of slavink maken.
- 4 personen
- 24 minuten
Ingrediënten
- 4 blinde vinken
- Boter en/of olie
- 600 gram krieltjes met schil, gewassen
- 800 gram prei gewassen en dun gesneden
- 1/2 eetlepel ras el hanout
- 1 Elstar appel
- 1/2 citroen
- Bieslook
- Crème fraîche
- Peper en zout
Blinde vink
gehakt in een lapje vlees gerold. Het gehakt is niet meer zichtbaar, vandaar ‘blinde’ vink.