Vlees informatie
Kalfsschenkel komt van het bovenste deel van de poten en bestaat uit vlees en mergpijpje. Schenkel wordt gebruikt voor het maken bouillons, soepen en stoofschotels. Het is een betaalbaar, super-smaakvol en veelzijdig vleesdeel.
In de Italiaanse keuken wordt van de kalfsachterschenkel ‘Ossobucco’ gemaakt: gestoofde kalfsschenkel. Ossobucco betekent: (= ‘hol been’). Gebruik je een kalfsschenkel om bouillon van te trekken, dan zorgt het merg in het bot voor extra smaak. Het bevat bovendien veel voedingsstoffen.
Waar komt de kalfsschenkel vandaan?
De schenkel –een platte schijf met bot- is een deel van de bovenpoot en bestaat uit vlees en bot met merg. Het vlees van de poot is veel in beweging geweest en daarom is het heel geschikt vlees om te stoven. Vaak koop je ze diepgevroren, en kun je ze in de vriezer nog geruime tijd bewaren.
Kopen en bewaren van kalfsschenkel
Kalfsschenkels kun je vooral vinden bij de slager en soms in de supermarkt. In de vriezer kun je een schenkel zeker 9 maanden bewaren. In de koelkast is dat enkele dagen of zolang als op de verpakking staat. Meer lezen over het kopen en bewaren van vlees.
Kalfsschenkel bereiden
Komt de schenkel uit de vriezer, ontdooi hem dan in de koelkast gedurende 24 uur. Stoven: hoe langer je de kalfsschenkel stooft, hoe smaakvoller hij wordt. Een hele kalfsschenkel kun je bereiden in de oven, in een braadpan, in een slowcooker en zelfs op de barbecue. Deze bereidingen vragen wel wat van je geduld. Heb je wat minder tijd, koop dan kalfsschenkel gesneden in plakken. En probeer bijvoorbeeld dit recept voor Ossobucco. Snijd voor bereiding de zijkanten van het vlees in, zodat krom trekken wordt voorkomen.
Proberen!
Wil je bouillon trekken van een schenkel, dan moet je wel even geduld hebben. Het vlees moet zeker een paar uur pruttelen in water. Basisbereiding bouillon:
Hollandse groentesoep met gehaktballetjes
Meer weten?
Lees hier over verschillende soorten bouillon en de ijzersterke voedingswaarde ervan!