Bereiding
- Maak een salsa van blokjes tomaat, tomatenpuree, rode curry en stukjes gele paprika. Smeer de fricandeau in met de helft van de salsa.
- Verpak het vlees in een paar koolbladen en bind dicht met slagerstouw. Verwarm ondertussen de oven voor op 250˚C.
- Doe alle ingrediënten voor het stoombad in een flinke schaal met 1½ liter heet water (of 1,25 liter water +1 glas witte wijn). Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt. Schuif de fricandeau op het rooster boven de schaal in de oven. Temper de oven tot 170˚C. Braad het vlees in 60 min. gaar en bruin.
- Laat het vlees na het braden onder aluminiumfolie 10. min. rusten. Verwijder het touw en snijd de fricandeau in plakken. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met wat salsa en een takje koriander.
Lekker met noodles en roergebakken Chinese kook met paprika en koriander.
Tip
Basis stoombad voor varkensvlees: 1½ – 2 liter water (of wat water vervangen door een flesje bier), ui, wortel, prei, peterselie, selderij, laurier, kruidnagel, foelie, gekneusde peperkorrels en mosterdzaad. De bereidingstijd voor varkensvlees van ca. Ø12 cm is 90 minuten, van ca. Ø10 cm is 75 minuten en van ca. Ø 8 cm is de bereidingstijd 60 minuten (kerntemperatuur minimaal ca. 68-70˚C).
Wist u dat…
Stoombraden een gezonde, lichte en vetvrije bereidingswijze is, vooral geschikt voor groot vlees. Het vlees blijft in de oven heerlijk mals en smaakt extra lekker dankzij het kruidenstoombad. De bereiding vergt weinig voorbereidingstijd en ook tijdens het garen hebt u er geen omkijken naar. Bovendien biedt stoombraden oneindig veel variatie en blijft de oven mooi schoon.
- 6 personen
- 110 minuten
Ingrediënten
750 g varkensfricandeau (ca.Ø 8 cm)
1 chinese kool
2 vleestomaten (in blokjes)
2 blikjes tomatenpuree
1 eetlepel currypasta (rode)
1 gele paprika (in kleine stukjes)
takjes koriander
snufje peper
snufje zout
Voor stoombraden: 1 bouquet garni (prei, wortel, koriander, ui met kruidnagel), water (+ evt. 1 glas witte wijn)
slagerstouw
Voedingswaarde per persoon
Varkensfricandeau
Fricandeau is een uiterst mager stuk varkensvlees, het is ook (enigszins) rosé te eten.