Vlees informatie
Varkensfricandeau is een uiterst mager stuk varkensvlees dat ook licht licht rosé gegeten kan worden. Het wordt zowel aan een stuk verkocht als in vleeswaar voor op brood. Een heel stuk fricandeau kun je beter braden in de oven of in de pan, dan in dikkere lapjes gesneden.
Waar komt varkensfricandeau vandaan?
Fricandeau is een mager vleesdeel dat van het achtereind van een varken komt. De magere fricandeau wordt niet overal ter wereld als een aparte vleessoort gezien, maar meer als varkensfilet (schnitzel). Of soms of als varkenshaas. Ook in Nederland wordt dun gesneden fricandeau wel als schnitzel gegeten, gepaneerd of ongepaneerd. In de Verenigde Staten heet fricandeau ‘tenderloin’. Ga je in de VS uit eten, let dan op hoe de tenderloin bereid wordt. Vaak wordt hij gepaneerd en gefrituurd geserveerd, wat hem stukken minder mager maakt.
Hoe smaakt varkensfricadeau?
De smaak is vrij neutraal en lijkt iets op varkensrollade, maar fricandeau is malser, magerder en vaak prijziger dan rollade. Het is een veelzijdige vleessoort die goed samengaat met allerlei kruiden, specerijen en sauzen.
Bereiden
Fricandeau kan gegrild, gebraden, gestoofd en gebakken worden. Het vlees wordt vaak gebruikt bij fondue, gourmet en steengrill.
Varkensfricandeau braden
Mager vlees zoals fricandeau kan snel droog worden. Bij braden in de oven kan je hem daarom inwikkelen met spek. Stukken grootvlees uit de oven moeten buiten de oven 10 minuten nagaren in aluminiumfolie, zodat de sappen zich goed door het vlees verdelen.
Tips voor Kopen en Bewaren
Let bij het kopen van vlees altijd op de THT-datum op de verpakking en bekijk of het vlees er fris uitziet, zonder verkleuringen. Bewaar varkensoester in de koelkast bij een temperatuur van 0-4°C en gebruik het binnen 2-3 dagen na aankoop voor optimale versheid. Wil je het langer bewaren, dan kun je het veilig invriezen. Verpak het luchtdicht in plasticfolie of diepvrieszakken en label met de datum van invriezen. In de vriezer blijft varkensoester zeker tot 3 maanden houdbaar.
Lees al onze tips voor het kopen en bewaren van vlees.
Lees onze tips voor het invriezen en ontdooien van vlees.
Recepten
Meer recepten voor varkensfricandeau
Voedingswaarde fricandeau
Fricandeau van varken is een uitstekende bron van eiwitten en bevat essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B6 en B12. Het is een mager vlees met weinig verzadigd vet, waardoor het een goede bijdrage is aan een gezonde maaltijden.