Stoofvlees! Alleen de gedachte aan stoofvlees brengt mensen al snel terug naar hun jeugd. Woorden als ‘vroeger’ en ‘m’n oma’ komen dan meteen langs. En alhoewel mooie herinneringen heerlijk zijn, is het ook zonde. Want waarom denk je niet aan het stoofvlees van vorige week?
Waarschijnlijk omdat je vorige week een lekker worstje at, een sappige gehaktbal of een krokante schnitzel. Ook lekker en vol goede voedingsstoffen, maar geen stoofvlees.
Geen gedoe!
Waarom stoven we steeds minder? Iedereen vindt het immers voedzaam, betaalbaar en vooral lekker! Ik denk dat er twee oorzaken zijn: kunde en tijd. Veel van mijn vrienden en familieleden onder de 50 hebben gewoon nog nooit vlees gestoofd. Gedoe vinden ze het. Nu mag kunde geen probleem meer zijn met alle kookboeken en websites vol tips. Vlees stoven leer je wellicht niet meer van je moeder, maar wel van Youtube. Blijft oorzaak 2 over, en dat is tijd.
Tijd besparen
Stoofvlees heeft tijd nodig, dat klopt. Uren, waarin je keuken heerlijk gaat ruiken en waar iedereen met een glimlach binnenkomt. Maar voor ‘den modernen mensch’ zijn er toch wel een paar hacks? Uiteraard!
De gewonnen tijd moet dan uit de lengte of uit de breedte komen. Met het ‘1 x maken = 4 x eten systeem’ bespaar je driekwart van je tijd (en gas of stroom!) in de lengte. In de breedte kun je besparen wanneer je met buren of familieleden afspreekt wie er deze week de stoofbeurt heeft.
Wellicht nóg praktischer zijn onderstaande tips over de snelkookpan en de vleeskeuze. We bekijken twee manieren waarmee je stoofvlees kunt maken dat niet vier uur of meer staat te pruttelen. De ene is een snelle bereidingsmethode, en de andere is de soort vlees die je stooft.
Snel bereiden (hack 1)
Bij de snelkookpan komen ze weer langs: ‘vroeger’ en ‘m’n oma’, maar dan wel met een minder gelukzalige blik dan bij het stoofvlees. Tot-snot-gekookte-boontjes-trauma’s en aangebrande-erwtensoep-momenten schieten wellicht door je gedachten.
Maar goed nieuws: dat was met de ‘old-skool’ snelkookpannen op gas! (en oma’s zonder Youtube). Bij de moderne versies op stroom ontbreken alle nadelen. Het constante gesis, het droogkoken en vooral de ruzie over wanneer de tijd ingaat. De snelkookpan 3.0 heeft (let op mannen!) digitale displays met veel lampjes en knopjes. Alles is instelbaar: van het aanspringen tot het uitgaan met de automatische afslag naar de warmhoudstand. Heerlijk!
Voordelen snelkookpan
Het technische verhaal over de waarde van collageen en gelatine vind je HIER, maar laten we nu kijken naar de voor- en nadelen van het snelkoken zelf.
- Voordeel 1: tijd. In plaats van 4 of 5 uur stoven kost het gemiddeld maar 3 kwartier.
- Voordeel 2: ‘den modernen snelkoockpan’ doet al het werk voor je. Opwarmen, timing en afslaan doet hij zelf. Je hoeft er dus niet continu druk mee te zijn, dat scheelt niet alleen tijd maar ook aandacht.
- Dat resulteert in voordeel 3: veiligheid. Ook als je hem vergeet en uren later de keuken inloopt, staat hij trouw op de warmhoudstand op je te wachten.
Nadelen?
Nadelen zijn er natuurlijk ook: aanbraden in een snelkookpan gaat niet lekker. Als je van tevoren een – niet verplicht, maar wel heerlijk – bruin korstje op je vlees wilt bakken, gaat dat het best in een lage koekenpan. Daarnaast mis je wellicht de heerlijke stoofgeur in je keuken, maar het goede nieuws is dat al die aroma’s in je vlees en in je jus blijven zitten.
Wellicht moet je even wennen aan deze nieuwe techniek en kost het je 1 of 2 keer voordat je je vlees precies zo krijgt als je wilt. Een notitie maken voor de volgende keer is dus verstandig. Maar geloof me: de kans is groot dat je ook je ragú Bolognese, hachee en Boeuf Bourguignon zo gaat maken.
Klik op onderstaande afbeelding en volg GRATIS de kookworkshop ‘Het Ultieme Stoofvlees’ van Robert Verweij (t.w.v. €25,-)!
Gebruik de code: VLEESNL
Snel vlees (hack 2)
Stoofhack 2 is de keuze voor ander vlees, dat korter mag stoven.
Als je bij rundvlees wilt blijven is gehakt natuurlijk supersnel. Bak het eerst rul en voeg daarna de smaakstoffen toe. Rode wijn, kruidnagel, foelie en laurier doen het altijd goed voor het ‘old-skool’ stoofgevoel. Flink wat uienringen erbij zorgen voor een lekkere smeuïgheid in korte tijd. Je kunt ook kiezen voor kleine gehaktballetjes. Of je kunt je riblappen scoren: die zijn onder de klassieke stooflappen het snelst klaar. Als je ze tegen de 90 °C aanhoudt, zijn ze vaak na 2 uur klaar, wat dan toch wel weer de helft is van vaak genoemde 4 uur.
Niet-klassieke stukken laten zich ook lekker snel stoven. M’n moeder kwam er ooit een keer achter dat ze per ongeluk ribeye uit de vriezer had gestoofd. Dat was één van de lekkerste en snelste stoofschotels ooit! Echt mager rundvlees geeft wel iets minder smaak en wat meer kans op uitdrogen. Laat dan na het verhitten het vlees nog een uurtje in z’n eigen jus afkoelen, dan kan het weer vocht opnemen.
Daarnaast is varkensvlees heerlijk om te stoven en ook nog eens snel klaar! Je kunt bijvoorbeeld procureurlapjes, hamschijven, karbonades en zelfs de varkenshaas prima stoven. Sommige stukken zijn zelfs na 15 minuten al klaar. Let wel op dat je net als bij rundvlees nooit koude vloeistof bij heet vlees in de pan doet. Dan duurt het een stuk langer: haal dus eerst even je vlees uit de pan en leg het pas terug als de vloeistof goed heet is.
Ook lamsvlees en kalfsvlees kun je stoven, denk maar eens aan die zalige ossobuco op vakantie. Omdat lammeren en kalveren vrij jong geslacht worden kan het vlees korter gestoofd worden. Dat komt doordat het veel minder bindweefsel bevat. Vandaar dat veel tajinegerechten met lamsvlees maar zo’n drie kwartier in de oven staan. En heb je geen tajine? Dan werkt een ovenvaste pan met deksel in de meeste gevallen ook prima.
Serveertips
Zelf serveer ik stoofvlees graag met iets dat goed smaak en vocht opneemt. Brood of gekookte aardappels (prakken!) bij Nederlandse gerechten, risotto bij Italiaanse gerechten en couscous bij geurige tajines. Als groente kies ik meestal voor een frisse salade: dat is weinig werk, net als de stoofschotel en het geeft een mooi contrast met de rijpe volle smaken uit de pan.
Je merkt: er zijn voldoende mogelijkheden om ook als gesjeesde millennial of semi-gestresste boomer lekker stoofvlees op tafel te toveren.
Je zult er geen spijt van krijgen!
Recepten
- Varkensvlees: (50 min sudderen)
- Lamsvlees (35 min sudderen)
- Rundvlees (snelkookpan: 40-50 minuten)
- Kalfsvlees (snelkookpan: 40-50 minuten)
Tips
Ben je niet gewend met een (gewone of elektrische) snelkookpan te werken dan zijn er op Youtube leuke instructiefilmpjes te vinden. Online zijn ook veel informatieve blog te vinden over snelkoken. deze bijvoorbeeld van Delicious magazine, of deze van Simone’s Kitchen.