Bereiding
Een runderlap is een stuk rundvlees dat behoort tot de relatief betaalbaardere rundvleessoorten. De term rundelap kan verwarring zaaien, omdat er verschillende soorten runderlappen zijn. Het verschil zit in de plaats waar het vlees zich op de koe bevindt. Dat bepaalt bijvoorbeeld de hoeveelheid vet die eraan zit en de malsheid, wat vervolgens ook invloed heeft op de stooftijd. Lees hier meer over runderlappen.
- Verwarm een koekenpan.
- Snij de runderlappen in stukken van ca 120 gram.
- Doe boter in de koekenpan en braad het vlees rondom bruin.
- Doe het gebraden vlees in een braadpan.
- Bak de uien nu in de pan waarin je het vlees hebt aangebraden, tot ze mooi fruiten.
- Zet het vuur laag, voeg tomatenpuree toe, even doorgaren, afblussen met rode wijn en runderbouillon
- Het geheel in de braadpan bij het vlees.
- Laurier, zout en peper toevoegen.
- 2 ½ uur op laag vuur stoven
Pompoen
- Verwarm de oven op 180.c
- Meng pompoenblokjes met olijfolie, zout, peper.
- Verdeel over een bakplaat met bakpapier en zet 30 minuten in de oven
Groente wokken
- Wok de groenten in olijfolie tot ze net gaar zijn.
- Breng op smaak met een scheutje runderbouillon, peper en zout.
Saustip: Kook de saus van het stoofvlees eventueel iets in, voeg eventueel zout peper toe.
Serveertip: Maak een mooie compositie op het bord van de cavolo nero en de geroosterde pompoen. Leg hier het vlees bij.
Eventueel met een lepel crème fraîche, gesneden peterselie en grof bruin brood.
Snelstoofrevolutie met de snelkookpan!
Jazeker! Dit gerecht kun je razendsnel bereiden in een snelkookpan. Het staat dan in 40 – 50 minuten op tafel . Met een snelkookpan kun je perfect (stoof)vlees bereiden en je brengt de suddertijd met de helft of soms zelfs tweederde terug. Ook je runderlappen worden helemaal niet slechter van de snelkookpan. Of dat nu een ouderwetse, traditionele snelkoker is die zijn werk doen op een warmtebron of een elektrische (die je zó in de muur plugt).
Lees hier over beide soorten snelkookpannen: wat de voor- en nadelen zijn en hoe je er stoofgerechten op-en-top in bereidt.
Meer informatie
4 personen
180 minuten
Ingrediënten
500 gram runderlappen
50 gram boter
300 gram rode ui in halve ringen
1 eetlepel tomatenpuree
5 dl rode wijn
3 dl runderbouillon
3 laurierblaadjes
Zout
Voor erbij
400 gram pompoenblokjes
Olijfolie
400 gram cavolo nero (of boerenkool)
1 gesneden bosui
400 gram broccoli roosjes
200 gram kastanje champignons
Scheutje runderbouillon
Doorregen runderlappen
Prachtig vlees om te braden, heeft langere tijd nodig om gaar te worden op een laag vuur.
