Bereiding
Deze zuurkoolschotel met verse knakworst is heerlijk als hij aan het eind even wordt afgebakken in de oven.
Voorbereiding
- Schil en snijd de aardappels. Spoel de zuurkool kort onder de koude kraan in een zeef en knijp goed uit. Grof snijden op een snijplank.
- Zet de aardappels voor de puree op.
- Zet ook een pan met melk, 100 gram boter, tijm, rozemarijn knoflook en peper op een zacht pitje op en laat zeker 30 minuten zacht koken, goed roeren tegen aanbranden.
- Plaats dan een pan voor de zuurkool op de kookplaat en verhit daarin 50 gram boter.
- Fruit de ui aan en doe de zuurkool bij. Goed doorroeren en afblussen met het bier en de wijn.
- Voeg de laurier, jeneverbessen, kruidnagels en peper toe en dek af met vetvrij papier. Laat ca. 1 uur smoren op lage temperatuur.
- Roer af en toe door en voeg vocht bij indien nodig (groentebouillon b.v.).
- Haal van het vuur als de zuurkool zacht is en alle vloeistof bijna is verdampt. Laat het geheel iets afkoelen en verwijder de specerijen.
- Stamp/pureer de aardappels en meng met de gezeefde melk/boter en breng op smaak met zout.
- Neem een goed scherp mes, snij de verse knakworstjes in de lengte door en verwarm in de jus.
Afmaken zuurkoolschotel met verse knakworst
- Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht en vet de ovenschaal in.
- Verdeel 1/2 van de puree over de bodem van een ovenschaal, verdeel hierover de helft van de zuurkool.
- Leg hierop de worstjes met lekker wat jus erover. Leg daarop de rest van de zuurkool en als laatste de rest van de puree.
- Verkruimel tot slot de beschuitjes over de schotel en verdeel de rest van de boter in kleine klontjes.
- Zet je zuurkoolschotel met verse knakworst in de oven en bak af voor ca 20-30 minuten.
Eet smakelijk!
- 6 personen
- 120 minuten
Ingrediënten
- 1,5 kg kruimige aardappels
- 400 gram verse knakworstjes (10 stuk)
- 2,5 dl jus
- 2 dl melk 200 gram roomboter
- 2 tenen knoflook grof gesneden
- 4 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 pakjes van 500 gr zuurkool uitgelekt
- 1 grote ui in fijne reepjes
- 1 flesje donker, oud bruin of Trappistenbier
- 3 dl witte wijn
- 5 laurierblaadjes
- 15 jeneverbessen
- 10 kruidnagels
- vers gemalen peper
- 3 beschuiten
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: