Bereiding
- Verwarm de oven voor op 250˚C. Doe alle ingrediënten voor het stoombad in een flinke schaal met 1½ heet liter water (of 1¼ liter water + een flesje bokbier). Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt.
- Maak ondertussen de vulling: Maal de gedroogde appeltjes met lever, gehakt, speklap en gembersiroop in de keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper. Als de vulling te nat is evt. broodkruim toevoegen.
- Snijd de procureur een aantal keer verticaal in. Schep de vulling in de inkepingen en bedek het vlees met de plakjes katenspek. Bind het vlees dicht met slagerstouw.
- Schuif de procureur op het rooster boven de schaal in de oven. Temper de oven tot 170°C. Braad het vlees in 75 min. gaar en bruin. Laat het vlees na het braden onder aluminiumfolie 10 min. rusten. Breng op smaak met peper en zout. Verwijder het touw en snijd het vlees in plakken (in de lengte van het vlees). Serveer met het gebakken katenspek.
Lekker met gestoofde appeltjes gevuld met selderij/aardappelpuree en broccoli met amandeltjes.
Tip
De bereidingstijd voor varkensvlees van ca. Ø12 cm is 90 minuten, van ca. Ø10 cm is 75 minuten en van ca. Ø 8 cm is de bereidingstijd 60 minuten (kerntemperatuur minimaal ca. 68-70˚C).
Wist u dat…
Stoombraden een gezonde, lichte en vetvrije bereidingswijze is, vooral geschikt voor groot vlees. Het vlees blijft in de oven heerlijk mals en smaakt extra lekker dankzij het kruidenstoombad.
De bereiding vergt weinig voorbereidingstijd en ook tijdens het garen hebt u er geen omkijken naar. Bovendien biedt stoombraden oneindig veel variatie en blijft de oven mooi schoon.
- 8 personen
- 100 minuten
Ingrediënten
750 g procureur (ontbeende schouderkarbonadestuk)
50 g appels (gedroogde)
75 g runderlever
75 g rundergehakt
75 g speklap
1 eetlepel gembersiroop
100 g katenspek
broodkruim
snufje peper
snufje zout
Voor het stoombad:
1 bouquet garni (prei, wortel, selderij, ui met kruidnagel)
water (+ evt. 1 flesje bokbier)
slagerstouw
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: