Bereiding
Iedereen kent wel spaghetti met bolognesesaus. Het is de beroemdste Italiaanse pastasaus ter wereld!
Er zijn veel verschillende manieren om deze heerlijke vleessaus uit de traditionele keuken van Bologna (regio Emilia Romagna) te maken. Hierbij ons favoriete recept, met gehakt, pancetta en een scheut rode wijn.
Spaghetti bolognese recept
- Verwarm de boter en de olie in de braadpan op middelhoge temperatuur.
- Bak hierin de pancetta licht uit.
- Snij de ui, bleekselderij, wortel en tomaten in blokjes.
- Hak de knoflook fijn.
- Voeg de ui toe en bak deze glazig.
- Doe de bleekselderij, wortel en de knoflook erbij en bak het even lekker aan.
- Voeg het gehakt toe en bak dit rul en bruin.
- Voeg de rozemarijn, nootmuskaat, oregano en tomatenpuree erbij en bak dit even mee.
- Nu kunnen de rode wijn, melk en tomaten, runderbouillon en laurier ook in de pan.
- Laat het mengsel op matig vuur warm worden met de deksel op de pan.
- Met de deksel op de pan mag de Bolognese saus nu 3 uur zachtjes pruttelen op zeer lage temperatuur.
- Roer af en toe door en voeg zo nodig extra runderbouillon toe.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de saus met de pasta en bestrooi met Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes.
Video: spaghetti bolognese met gehakt maken
Tip: Als je de saus één nachtje in de koelkast zet wordt de saus nog voller van smaak.
Wist je dat…
In Italië de Bolognes esaus vaak op de vroege zondagochtend klaargemaakt wordt voor de zondagse familielunch? Lees er meer over in deze blog!
4 personen
200 minuten
Ingrediënten
1 kg rundergehakt
40 gram boter
2 eetlepels olijfolie
200 gram pancetta
2 grote uien
2 stengels bleekselderij
2 winterwortels
2 tenen knoflook
2 theelepels rozemarijn (gedroogd)
0,5 theelepel nootmuskaat
2 theelepels oregano (gedroogd)
2 kleine blikjes tomatenpuree
400 ml rode wijn
200 ml melk
10 tomaten
300 ml runderbouillon
3 eetlepels verse basilicum blaadjes
Parmezaanse kaas
Pasta