Bereiding
Stifado is een klassiek runderstoofgerecht uit de Griekse keuken. Grote smaakmakers in het gerecht zijn een flinke hoeveelheid meegestoofde kleine uitjes en specifieke kruiden.
- Voorbereidingstijd: 20-30 minuten
- Suddertijd: ca. 4 uur.
Voorbereiden
1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
2. Snijd het sukadevlees in grove dobbelstenen.
3. Bestrooi het vlees met peper en zout en daarna met de bloem. Meng goed door.
4. Bak het vlees in een pan met olijfolie rondom bruin. Bak niet teveel in 1 keer, bak het desnoods in 2 of 3 porties.
5. Pel ondertussen de sjalotjes en snij ze in 2 of 4 delen (afhankelijk van de grootte)
6. Voeg kruiden, knoflook en sjalotten aan het vlees toe en roer goed door.
7. Roer de tomatenpuree erdoor en laat 2 minuten meebakken.
8. Voeg nu de tomaten uit blik, de rode wijn, de wijnazijn en de worcestershire saus toe aan het vlees. Roer goed om en laat nog 3 minuten pruttelen.
9. Doe het mengsel in een ovenschaal en voeg de bouillon toe. De hoeveelheid bouillon kan verschillen, omdat het vlees moet onderstaan.
10. Roer alles goed door in de schaal en leg je laurierblaadjes in de saus. Snijd de boter in kleine stukjes en verdeel over de schaal.
Stifado in de oven
1. De schaal kan nu de oven in. Zorg dat hij afgedekt is met deksel of eventueel aluminiumfolie.
2. Haal na 2 uur de schaal uit de oven en roer alles goed door. Je kunt proeven hoe ver het vlees is gegaard (mag lekker mals zijn).
3 Aan de hand hiervan zet je hem nog in de oven voor 1 tot 2 uur op 100 graden.
4. Verkruimel feta erover en eet smakelijk!
Tip: serveer met ijsbergsla over rijst.
Stifado heeft wel flink wat stooftijd nodig, zowel in de oven als in een stoofpan of de slowcooker. Heb je minder tijd, dan kun je het gebruik van een snelkookpan overwegen.
- 4 personen
- 30 minuten
Ingrediënten
• 750 gram sukadelappen
• 2 eetlepel bloem
• 1 eetlepel olijfolie
• 4 teentjes knoflook
• 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
• blikje tomatenpuree (70 gram)
• 500 gr sjalot
• 50 ml rode wijn
• 25 ml rode wijnazijn
• ongeveer 300 ml runder bouillon
• 1 theelepel kaneel
• 1 theelepel nootmuskaat
• 2 laurierblaadjes
• 1 theelepel komijn
• versgemalen peper & zout
• 1 theelepel cayennepeper
• 1 eetlepel worcestershire saus
• 50 gram boter
• 200 gr feta