Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Snelkookpan en stoofvlees: snel, smakelijk en slim

03-10-2023

Zo maak je het en dit zijn de voordelen!

Het is hartstikke leuk om in het weekend een pan met stoofvlees op te zetten. Het urenlange zachte gepruttel, de heerlijke aroma’s die door je huis trekken…. Het wekt gevoelens op van huiselijkheid, van vroeger, en het stimuleert ook de eetlust. Toch zijn er best redenen te bedenken waarom je wel eens wenst dat je stoofvlees sneller op tafel staat.

Zo kun je soms ineens trek hebben in een stoofgerecht, maar niet de tijd hebben om het te bereiden. Of je wilt wel het stoofvlees, maar niet nog dagen de geur in huis. Een stoof maken in de snelkookpan kan dan heel veel voordelen bieden.

Snelkookpan: vijf voordelen

  1. Kost minder tijd: Een snelkookpan ka de kooktijd flink verkorten. Hierdoor kun je in korte tijd smaakvol en mals stoofvlees bereiden (30-50 minuten).
  2. Kost minder energie: een snelkookpan werkt op hogere druk en is daarom energiezuiniger zijn dan langdurig stoven op een laag vuur. Je bespaart dus geld op je energierekening.
  3. Geeft malsheid en smaak: Door de hoge druk in de snelkookpan wordt het stoofvlees sneller gaar. Vocht en geur kunnen niet ontsnappen uit de pan, waardoor het vlees sappig en vol smaak blijft. Het resultaat: boterzacht vlees dat smaakt als nooit tevoren.
  4. Behoud van voedingsstoffen: eten uit de snelkookpan behoudt meer voedingsstoffen in voedsel in vergelijking met traditionele kookmethoden. Omdat de kooktijd korter is, worden voedingsstoffen minder blootgesteld aan hitte en lucht, waardoor ze beter behouden blijven.
  5. Multi-inzetbaar: Snelkookpannen kunnen voor veel meer worden gebruikt dan alleen stoofvlees. Ze kunnen worden gebruikt voor het bereiden van gevulde stoofgerechten, soepen, bonen, granen, groenten en zelfs desserts. Dit maakt ze tot een veelzijdige keukenhulp.

Traditionele of elektrische snelkookpan?

Het verschil tussen een traditionele snelkookpan en een elektrische snelkookpan ligt voornamelijk in het ontwerp, de bediening en functies. Ze zijn allebei geschikt voor het bereiden van stoofvlees en andere gerechten onder druk. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur, ervaring en keukenbehoeften. Elektrische snelkookpannen zijn over het algemeen handiger en veelzijdiger, terwijl traditionele snelkookpannen nog steeds populair zijn bij ervaren koks die graag controle hebben over het kookproces.

Traditioneel versus elektrisch

Traditionele snelkookpan  Elektrische snelkookpan (elektrische multicooker)
 

Werking

Moet verwarmd worden op een gasfornuis of elektrische kookplaat. Het koken gebeurt dus op een directe warmtebron. Is een zelfstandig apparaat dat op elektriciteit werkt. Het heeft ingebouwde verwarmingselementen en bedieningsknoppen.
 

Drukregeling

Heeft meestal een draaiknop om de druk handmatig in te stellen en te regelen. De gebruiker moet de warmtebron in de gaten houden en aanpassen om de juiste druk te behouden. Heeft een digitaal bedieningspaneel waarop je de gewenste druk en kooktijd kunt instellen. Ze regelen automatisch de druk en temperatuur tijdens het koken.
Mogelijkheden Zijn eenvoudiger in ontwerp en hebben minder geavanceerde functies in vergelijking met elektrische snelkookpannen.

 

Heeft meestal meerdere programma’s, waaronder sauteren (aanbraden) en vlees stoven. De elektrische multicooker (instant-pot) kan naast snelkoken meer: stomen of slowcooking bijvoorbeeld. Sommige kunnen zelfs als rijstkoker, yoghurtmaker of bakoven worden gebruikt.
Gebruiksgemak Vragen meer betrokkenheid van de kok om de temperatuur en druk in de gaten te houden, wat ook wat ervaring vraagt. Zijn meestal gebruiksvriendelijker en vragen minder aandacht. Je kunt de gewenste instellingen selecteren en het apparaat doet de rest.

snelkookpan elektrisch

Elektrisch snelkookpan: tijden

De elektrische snelkookpan heeft meestal een programma voor vlees of stoofvlees. Daardoor kun je na de voorbereidingen het programma inschakelen en zelf iets anders gaan doen. Boodschappen, een wandeling, een dutje: de snelkoker heeft alles onder controle en staat geduldig op je te wachten. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat een groot stuk stoofvlees ca. 40 minuten nodig heeft en stoofvlees in kleinere stukken ca. 35 – 40 minuten.

  • In deze video zie je hoe grote stooflappen bereid wordt in een elektrische snelkookpan. Het vlees in de video is een ‘Chuck Roast’, ook wel een ‘chuck steak’ of halslap genoemd. Het is een braadstuk van de hals van een rund (waar ook runderlappen en hacheevlees vandaan komen). Bij een heel groot stuk vlees (ca. 1,5 kilo moet je rekenen op een langere snelkooktijd: ca. 60 tot 75 min.)
  • In een andere video kun je bekijken hoe je een stoofgerecht maakt van kleinere stukken stoofvlees in een multicooker/Instant pot met snelkookpanfunctie. Kleinere stukken vlees zullen iets sneller gaar zijn. (ca. 35-40_ minuten)

Houd er rekening mee dat de kooktijden kunnen variëren afhankelijk van het merk en model van je elektrische snelkookpan. Volg altijd de instructies van de fabrikant en pas het recept indien nodig aan.

Traditionele snelkookpan: tijden

In deze video’s kun je zien hoe stoofvlees bereid kan worden in een traditionele snelkookpan en hoeveel tijd dat in beslag neemt.

  • How to cook a Potroast in a pressure cooker
  • Ouderwetse ‘Beef Pot Roast’ in de snelkoker

snelkookpan traditioneel

Basisrecept stoofvlees in een elektrische snelkookpan

Ingrediënten

  • 1,5 kilogram stoofvlees (bijv. sukadelappen of riblappen) in stukken
  • 2 eetlepels olie
  • 2 grote uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 wortels, in plakjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 kopjes runderbouillon
  • 1 kopje rode wijn
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels bloem (optioneel, voor het verdikken van de saus)

snelkookpan vlees

Bereidingswijze elektrisch

  1. Zet de elektrische snelkookpan aan en selecteer de sauteerfunctie. Voeg de olie toe en verwarm deze.
  2. Braad het stoofvlees aan alle kanten aan tot het mooi bruin is. Dit helpt om de smaak te verbeteren en de textuur te behouden. Haal het vlees uit de pan en zet het opzij.
  3. Voeg de fijngehakte uien en knoflook toe aan de pan en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  4. Voeg de wortels en bleekselderij toe en bak deze een paar minuten mee.
  5. Doe het vlees terug in de pan en voeg laurierblaadjes, tijm en rozemarijn toe.
  6. Giet de rode wijn en runderbouillon in de pan. Breng het geheel aan de kook.
  7. Stel het juiste programma in.
  8. Nadat de kooktijd is verstreken, laat je de druk in de snelkookpan natuurlijk vrijkomen voordat je het deksel opent.
  9. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper. Als je de saus dikker wilt maken, kun je de sauteermodus opnieuw inschakelen en bloem toevoegen terwijl je blijft roeren tot de gewenste dikte is bereikt.
  10. Serveer het stoofvlees met aardappelpuree, aardappelkroketten, rijst of vers brood.

Bereidingswijze traditioneel

Het maken van stoofvlees in een traditionele snelkookpan is vergelijkbaar met een elektrische snelkookpan, maar je hebt meer controle over de druk en het koken. Je kunt de bereidingswijze voor elektrisch snelkoken volgen; alleen stap 1 is anders (het sauteren/aanbraden: in een ouderwetse snelkookpan braad je het vlees eerst aan op een middelhoog vuur) en punt 7+ 8: het gebruiken van de snelkoker.

Punt 7: Sluit de snelkookpan volgens de instructies van de fabrikant en breng de pan op druk. Zodra de pan op druk is, verlaag je het vuur om de druk te handhaven.
Punt 8: Laat het stoofvlees 25-30 minuten koken op lage druk voor in stukken gesneden vlees, en ongeveer 45-60 minuten voor een lap van 1,5 kilogram. De exacte kooktijd kan variëren afhankelijk van het type vlees en de grootte van de stukken.
Haal de pan van het vuur en laat de druk natuurlijk vrijkomen voordat je het deksel opent.

Ready, set, GO!

Met deze basisprincipes moet het in eigenlijk voor iedereen mogelijk zijn een heerlijk, snel stoofgerecht op tafel te zetten. Heb je meer inspiratie nodig? Youtube staat vol met stoofvlees en ‘stews’.

 Dus waar wacht je op? Probeer, experimenteer en geniet van heerlijk zacht stoofvlees!

3 tips van chef-kok Robert Verweij

  • Vlees bruin aanbraden in de snelkookpan werkt eigenlijk nooit. Daar is de pan te hoog voor. Een beetje kort verhitten kan, maar bruining treedt eigenlijk niet op. Wil je dat wel, dan zijn er twee opties. Accepteren dat het niet bruin wordt (iets minder lekker maar wel snel en minder afwas). Optie 2 is het vlees eerst apart aanbakken in een lage koekenpan op hoog vuur en dan in de snelkoker doen. Iets meer werk en vaat, maar ook meer smaak.
  • Als je een dikkere saus wilt door bloem toe te voegen, adviseer ik het vlees zelf bestuiven met bloem. Dan bakt dat lekker snel bruin (in de koekenpan). Ook ben je dan de bloemsmaak kwijt en dat is beter. Bloem op het eind toevoegen is wat minder lekker en vraagt een kwartier extra prutteltijd. Dat gaat ten koste van het snelheidvoordeel dat je had.
  • Extraatje: bijna alle elektrische snelkookpannen hebben ook een slowcookfunctie. Je hebt dan wel ‘het gevoel’ van slow stoven, maar ook de voordelen weinig werk en veiligheid (je kunt rustig de deur uit terwijl de pan zijn ‘magic’ doet).

Lees hier de blog van Meat Mate Robert Verweij over deze stoofrevolutie.

Meer snel stoofvlees

Feestelijke en malse runderlappen

Ossobuco met gremolata

Runderribstuk met hutspot

Kalfsschenkel met sinaasappel

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}