Bereiding
Runderribstuk, de naam zegt het al, is afkomstig van de ribben van het rund. Net als riblappen, maar een ribstuk is meestal wat dikker. Een mooi stuk rundvlees zonder bot. Langzaam gegaard wordt het zacht en smaakvol, mede dankzij een klein vetrandje.
- Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koelkast.
- Verhit de boter in de braadpan tot deze niet meer bruist en braadt het ribstuk aan beide kanten 2 minuten aan.
- Blus af met de rode wijn.
- Voeg het water en het runderbouillonblokje toe (het vlees moet onder water en wijn staan).
- Snijd de knoflook en ui in kleine stukjes, en doe deze samen met de kruidnagel, gemalen peper, laurier en de jeneverbessen in de pan.
- Laat op zacht vuur 2-3 uur stoven tegen het kookpunt. Als het vlees uit elkaar begint te vallen, dan is het gaar.
- Haal het vlees uit de pan en zeef het stoofvocht.
- Kook het stoofvocht in tot de helft van het volume, eventueel op smaak brengen en afbinden met wat aardappelzetmeel tot een heerlijke jus.
Hutspot
- Schil en was de groenten, snijd de aardappels in stukken.
- Doe de aardappels met de laurier en het bouillonblokje in een kookpan en voeg water toe tot de aardappels half onder staan.
- Snij de pastinaak en wortels in stukken en leg op de aardappels, snij als laatste uien en leg deze er bovenop met wat peper.
- Kook met een deksel op de pan in ca. 30 minuten gaar, check door in de aardappels te prikken,
- Giet af (vang kookvocht op) en stamp het fijn.
- Voeg het overgebleven kookvocht en de boter toe en roer dit goed door, breng eventueel op smaak met wat zout.
Runderribstuk uit de snelkookpan
Absoluut! Dit gerecht kun je razendsnel bereiden in een snelkookpan. Het staat dan in 40 – 50 minuten op tafel . Met een snelkookpan kun je perfect (stoof)vlees bereiden en je brengt de suddertijd met de helft of soms zelfs tweederde terug. Het vlees zelf wordt helemaal niet slechter van de snelkookpan; integendeel! Of dat nu een ouderwetse, traditionele snelkoker is die zijn werk doen op een warmtebron, of een elektrische (die je zó in de muur plugt).
Lees hier over beide soorten snelkookpannen: wat de voor- en nadelen zijn en hoe je er stoofgerechten op-en-top in bereidt.
- 4 personen
- 200 minuten
Ingrediënten
1 ribstuk van ca 800 gram
2 dl rode wijn
1 runderbouillonblokje
½ liter water
10 jeneverbessen
1 teentje knoflook
2 kruidnagels
2 blaadjes laurier
zwarte peper uit de molen
50 gr boter
1 ui
Voor de hutspot
400 gr kruimige aardappels
200 gr pastinaak
300 gr wortel
200 gr ui
3 laurierblaadjes
200 gr boter
1 runderbouillon blokje
peper uit de molen
zout
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: