Bereiding
Kalfsschenkels zijn geweldig om te stoven! Na enkele uren zachtjes pruttelen, is de kalfsschenkel zo zacht geworden dat het vlees vanzelf van het bot valt. En heb je geen uren de tijd, overweeg dan eens om gebruik te maken van een snelkookpan. Dat verkort de bereidingstijd aanzienlijk en het gerecht wordt er niet minder smaakvol op.
- Snipper de ui en de knoflook. Boen de sinaasappel schoon, rasp de schil en pers de sinaasappel uit.
- Wrijf de kalfsschenkels in met zout, een ruime hoeveelheid peper en kaneel.
- Verhit de olie in een braadpan en braad de schenkels in 5-10 minuten bruin. Leg ze op een bord.
- Fruit de ui en knoflook even aan en roer de sinaasappelrasp en -sap, de tijm en de fond erdoor.
- Breng het aan de kook.
- Leg de schenkels erin en stoof ze met gesloten deksel in 150-180 minuten gaar op een vlamverdeler.
- Serveer de schenkels in het stoofvocht, op smaak gebracht met zout en peper.
Lekker met tagliatelle of risotto en een frisse salade.
Tip
Vervang de sinaasappel door een citroen (dan slechts 1-2 eetl. sap gebruiken).
Wist u dat…
…voor de bekende Italiaanse ‘Ossobuco’ meestal ook kalfsschenkel gebruikt wordt? Bekijk hier ons recept voor een overheerlijke Ossobuco met gremolata.
Kalfsschenkel in de snelkookpan!
Ja, je leest het goed! Dit gerecht kun je ook in 40 – 50 minuten op tafel hebben. Met een snelkookpan kun je perfect (stoof)vlees bereiden en je brengt de suddertijd met de helft of soms zelfs twee-derde terug. Of dat nu een ouderwetse, traditionele snelkoker is die zijn werk doen op een warmtebron, of een elektrische (die je zó in de muur plugt).
Lees hier over beide soorten snelkookpannen: wat de voor- en nadelen zijn en hoe je er stoofgerechten op-en-top in bereidt.
4 personen
240 minuten
Ingrediënten
4 kalfsschenkels
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 sinaasappel
1 theelepel kaneel
2-3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel tijm (verse)
1 pot kalfsfond (400 g)
snufje zout
snufje peper
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: