Bereiding
Deze Mediterrane salade met rauwe ham en mortadella brengt de zomer in huis! Is het mooi weer en ga je liever naar buiten, dan leent dit gerecht zich ook perfect voor een picknick. Lees onderaan deze pagina hoe je met enkele simpele extra stappen helemaal picknick-klaar bent.
- Haal de sperziebonen af en kook ze in een flinke laag kokend water met een snufje zout in ca. 10 minuten gaar. Afgieten, onder de koude kraan afspoelen en laten afkoelen.
- Kook het ei onder een laagje kokend water in 10 minuten hard. Laat deze onder de koude kraan schrikken, pel hem en snijd hem in partjes.
- Snijd de tomaat in partjes en de ansjovisfilets in de lengte doormidden. (Laat de reepjes ansjovis eventueel een kwartiertje weken in een beetje melk om ze te ontzouten.)
- Meng de pesto rosso en 3 eetl. olijfolie in een ruime schaal. Voeg de sperziebonen, de partjes tomaat, de partjes ei en de reepjes ansjovis toe en hussel de salade door elkaar.
- Schep de salade in het midden van 4 grote borden. Leg de vleeswaren er omheen, besprenkel ze met 1 eetl. olie en strooi er wat peper over.
Lekker met (warm) maïsbrood.
Tip
Voor de picknick: Maak de salade zoals beschreven tot en met punt 4. Leg op een stuk aluminiumfolie de plakjes vleeswaren om en om in een cirkel, schep de salade erin en vouw de punten van het folie naar elkaar toe en draai ze vast. Bij de picknick weer losdraaien; de salade ontvouwt zich als een bloem.
Wist u dat deze Mediterrane salade…
eigenlijk een variant is op de Italiaanse Antipasti misto (gemengd voorgerecht) en salade Niçoise. Aan deze variant kunnen eventueel ook wat citroensap, wat kappertjes, fijngehakte augurk of olijven worden toegevoegd.
Bekijk hier meer recepten voor smakelijke salades met vlees!
4 personen
25 minuten
Ingrediënten
6 plakjes mortadella
6 plakjes salami
6 plakjes rauwe ham (dunne plakken)
snufje peper
6 stuks anjovis (anjovisfilets)
4 eetlepels olijfolie
300 g sperziebonen
snufje zout
2 eieren
4 tomaten
1½ eetlepel pesto rosso (basilicumsaus met gedroogde tomaten)
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: