Bereiding
Een beenham uit de oven is voor elke eetgelegenheid geschikt. Of het nu een etentje met gasten is of een avondmaaltijd als elke andere. En wat je overhoudt, komt de dag erna weer prima van pas. Bij een huzarenslaatje, op een broodje, net waar je zin in hebt! De honing en kruidnagel uit dit recept zorgen voor een een verrassend smaakaccent.
Wat moet je doen?
Deze beenham gaan we stoombraden, dat zorgt voor een sappig stuk vlees.
- Verwarm de oven voor op 250˚C. Doe alle ingrediënten voor het stoombad in een flinke schaal met 1½ liter heet water (of 1,25 liter water + een flesje bokbier). Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt.
- Snijd het zwoerd van het vlees met een scherp mes ruitvormig in. Roer de honing met de basterdsuiker en de mosterd los in een kommetje. Bestrijk hiermee het vlees. Prik de kruidnagels in het zwoerd op de iedere hoek van de ruitvorming van het touw.
- Schuif de beenham op het rooster boven de schaal in de oven. Temper de oven tot 170˚C. Braad het vlees in 70 min. gaar en bruin. Je hoeft de beenham niet af te dekken met een deksel.
- Laat het vlees na het braden onder aluminiumfolie 10 min. rusten. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de ham in plakken en serveer direct.
Lekker met peterselie-aardappeltjes en boontjes met tomaat.
Beenham uit de oven stoombraden
Basis stoombad voor varkensvlees: 1½ – 2 liter water (of wat water vervangen door een flesje bier), ui, wortel, prei, peterselie, selderij, laurier, kruidnagel, foelie, gekneusde peperkorrels en mosterdzaad.
De bereidingstijd voor varkensvlees van ca. Ø12 cm is 90 minuten, van ca. Ø10 cm is 75 minuten en van ca. Ø 8 cm is van ca. Ø12 cm is 90 minuten, van ca. Ø10 cm is 75 minuten en van ca. Ø 8 cm is de bereidingstijd 60 minuten (kerntemperatuur minimaal ca. 68-70˚C).
We hebben nog veel meer recepten met beenham. Bekijk ze hier!
Wist u dat…
Stoombraden een gezonde, lichte en vetvrije bereidingswijze is, vooral geschikt voor groot vlees. Het vlees blijft in de oven heerlijk mals en smaakt extra lekker dankzij het kruidenstoombad? De bereiding vergt weinig voorbereidingstijd en ook tijdens het garen hebt u er geen omkijken naar. Bovendien biedt stoombraden oneindig veel variatie en de de oven blijft mooi schoon.
- 6 personen
- 100 minuten
Ingrediënten
750 g beenham (met zwoerd)
4 eetlepels honing
2 eetlepel basterdsuiker (lichte)
1 eetlepel franse mosterd
20 kruidnagels
snufje peper
snufje zout
Voor stoombraden
1 bouquet garni (prei, wortel, selderij, ui met kruidnagel)
water
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: