Bereiding
Varkenshaas op je salade! Mooie, goed gevulde salades zijn in de zomer heel populair. En je salade krijgt een perfecte ‘bite’, als hij gecombineerd wordt met de typerende smaak van gebarbecued vlees. Wat denk je bijvoorbeeld van dit bijzondere recept, met geroosterde plakjes varkenshaas en radijsblad?
Veel mensen houden van radijsjes, maar gooien de blaadjes (het ‘loof’) weg. Dat is jammer want radijsblad heeft veel smaak; het lijkt een kruising tussen rucola en jonge spinazie. En eet je ook het blad, dan verspil je weer iets minder in de keuken! Wist je trouwens dat varkensvlees lang zo vet niet is als vaak wordt gedacht? Varkenshaas behoort tot de magere vleessoorten en past prima bij een gezonde salade.
Voorbereiden in de keuken
- Maak een marinade van 2 eetlepels olie, knoflook, dragon en peper.
- Wentel de plakjes vlees er doorheen en laat ca. 30 minuten afgedekt buiten de koelkast op temperatuur komen.
- Maak ondertussen de barbecue aan.
- Verhit 2 eetlepels olie in een wok op hoog vuur. ‘Frituur’ hierin de takjes rozemarijn ca. 3 minuten. Laat de takjes rozemarijn op keukenpapier uitlekken.
- Fruit daarna de ui in de iets afgekoelde wok (matig hoge temperatuur), voeg de courgette en paprika toe en roerbak deze ca. 5 minuten mee.
- Schep de radijs en radijsblaadjes door de groente, roerbak deze nog ca. 3 minuten en laat de groente even staan.
Vlees grillen
- Leg de plakjes varkenshaas op de al voorverwarmde barbecue, temperatuur middelhoog.
- Grill de plakjes varkenshaas zachtjes en draai ze regelmatig (gebruik hiervoor een tang. De plakjes varkenshaas zullen in ca. 5 minuten zachtjes rosé bakken.
- Breng de varkenshaas op smaak met zout en peper.
- Schep de groente op een bord, leg de plakjes varkenshaas erop en garneer elk bord met een takje gefrituurde rozemarijn.
Lekker met stokbrood en een eenvoudige vinaigrette van 3 eetlepels extra vierge olijfolie met 1 eetlepel (frambozen)azijn of citroensap. Eventueel nog wat peper of kruiden naar smaak toevoegen.
Wil je liever bereiden in een pan dan grillen?
Verwarm dan een koekenpan met anti-aanbaklaag voor op hoog vuur. Zet het vuur middelhoog en leg de plakjes varkenshaas in de pan. Bak ze zachtjes, door deze regelmatig over de bodem te schuiven met een spatel en keer ze regelmatig. De plakjes varkenshaas zullen tijdens het bakken in ca. 5 minuten zachtjes rosé bakken en mooi lichtbruin kleuren.
3 favoriete BBQ-recepten
Meer weten?
- 4 personen
- 25 minuten
Ingrediënten
400 g varkenshaas (in plakjes van 1 cm)
4 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook (geperst)
1 theelepel dragon
4 takjes rozemarijn
1 rode ui (in reepjes)
1 groene paprika (in reepjes)
1 gele paprika (in reepjes)
5 radijsjes (in plakjes)
1 courgette (2 keer in de lengte gehalveerd en in plakjes gesneden)
20 radijsblaadjes
snufje peper en zout (versgemalen)
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: