Hoe het kerst diner eruit ziet is door de jaren heen steeds persoonlijker geworden. Ooit waren de gerechten die op tafel kwamen even traditioneel als de decemberfeesten zelf. Het hele gezelschap kreeg 1 fraai menu voorgeschoteld en daar was de kous mee af. Wat je niet lustte, dat liet je aan je voorbij gaan.
Eten is persoonlijk
Inmiddels leven we in een tijd dat de eetwensen en gebruiken enorm uiteen lopen. Tegenwoordig is er zoveel keuze dat aan bijna elke wens tegemoet gekomen kan worden. Wel of geen koolhydraten, zuivel, vis, vlees, suiker of peulvruchten… Maar hoe richt je dat handig in voor je feestavond? Want natuurlijk is het niet de bedoeling dat je zoveel moet koken dat je zelf uiteindelijk bekaf aan het diner verschijnt!
Kerstkoken aan tafel
Gelukkig is er steeds meer mogelijk met aan tafel koken. Jij zorgt voor de ingrediënten en je gasten doen zelf deels het werk. Ga je bijvoorbeeld gourmetten met de kerst, dan kan het ook nét even anders. Verras je gasten (en de kids!) met kleine (voorgegaarde) flammküchen of pizzahapjes die ze zelf kunnen afbakken. Ook spannend: gevulde champignonhoedjes. Lekker met een ragout erin, met kaas of met rauwe ham en spinazie. En een prima aanvulling op de ‘gewone’ gourmetschotel met vlees, kip en vis.
Bekijk hier onze gourmetrecepten
Toch graag een traditioneel kerst menu?
Bekijk onze nieuwe recepten voor een overheerlijk, compleet kerstmenu en bekijk de bereidingsvideo’s. Onze koks laten je precies zien hoe je de gerechten perfect kunt bereiden!
Help… Ik plof!
Je zal niet de eerste zijn die zo geniet van een feestmaal, dat de party-outfit tegen het einde van de dis flink begint te knellen. En hoe lekker het ook allemaal was, niemand houdt van dat volle gevoel. Net zo min als van de extra kilo’s die je er in januari weer moet aflijnen. Eten tot je niet meer kan, is ook eigenlijk wel passé. Dus wat te doen?
Slanke kerst menuhacks
Je kunt wat minder eten. Of je kunt je kerstmenu en kerst gerechten slim in elkaar zetten en nadenken over wat je binnenkrijgt. Ook voor de feestdagen is eenvoudig, voedzaam en puur eten een goede keuze die niets aan de feestvreugde hoeft af te doen. Kies voor magere vleessoorten bijvoorbeeld. Of voor langzaam gegaard vlees waarbij het vet zachtjes smelt en vooral veel smaak afgeeft. Portioneer niet te grote stukken. Maak sauzen niet te vet en gaar ovenaardappelschijfjes in een mooie olijfolie met knoflook en kruiden. Dat zet stukken minder aan dan met room en kaas.
Tot slot: maak een dessert met fruit (mmm… uit de oven) dat zoet is van zichzelf, zodat je de suiker kan laten staan. Een bolletje goed yoghurtijs erbij doet niet onder voor zijn romige broertje.
Vlees.nl wenst je alvast gezonde, gezellige en smakelijke feestdagen!