Bereiding
- Schenk de ketjap met een slokje van het bier in een platte schaal (zet het bier dat je overhoudt apart voor later) en roer even door. Snij de grootste stukken vet van de speklapjes en masseer de lapjes vervolgens met de sambal en de kurkuma. Strooi nog wat zout en peper op de lapjes en leg ze daarna voor minimaal een half uur in de marinade ( wanneer je de tijd hebt, laat je de speklapjes een hele nacht in de marinade staan. Lekker!!). Drink de rest van het bier op tijdens het wachten.
- Doe olie in een pan en bak de speklapjes in ongeveer een kwartier krokant en bruin. Tussendoor wel regelmatig omkeren. Wanneer de lapjes lekker knapperig zijn schep je ze even uit de pan op een bordje.
- Gooi in diezelfde pan de gesnipperde ui en knoflook en roer even kort door elkaar. Doe hierna de gemalen koriander en komijnzaad erbij en laat dit een paar minuten lekker pruttelen tot de ui gefruit is.
- Gooi dan de speklapjes weer in de pan bij de kruidenmix en haal ze maar even flink door de kruiden heen. Giet dan de kokosmelk erbij en laat de lapjes nog een minuut of drie lekker pruttelen in de melk. Blijf wel roeren om te voorkomen dat de kokosmelk gaat schiften.
Serveer de lapjes met nasi en groenten zoals jij die graag maakt.
4 personen
25 minuten
Ingrediënten
4 mooie speklapjes
3 tl sambal oelek
1 tl kurkuma
2 el ketjap manis
1 flesje goed bier
1 ui, fijn gesnipperd
1 teen knoflook, fijn gesnipperd
1 tl gemalen koriander (ketoembar)
1 tl gemalen komijnzaad (Djintan)
80 ml kokosmelk
Speklapje
Speklapjes zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Speklapjes zijn zowel met als zonder zwoerd verkrijgbaar.
