Heb je een ijzertekort, dan voel je je futloos en slap. Naast allerlei kwaaltjes kan er zelfs bloedarmoede door ontstaan. In de regel bevatten alle vleessoorten veel ijzer. Rundvlees levert in het algemeen wat meer ijzer dan varkensvlees en kip.
Magere vleessoorten zoals rosbief bevatten minder vet, en dus minder calorieën. Toch bevat mager vlees wél alle essentiële voedingsstoffen die ook in andere vleessoorten zitten. En rosbief is een ware eiwittenkoning: superbelangrijk als bouwstof voor je lichaam!
Rosbief recepten
IJzer in orgaanvlees
Orgaanvlees, zoals lever en nier, bevat trouwens nog meer ijzer dan de andere vleessoorten. Niet iedereen houdt ervan, maar goed bereiden met een lekker recept kan veel goedmaken! Lever bevat bovendien veel vitamine A. (Bron)
Recepten met lever
- paté met cranberries
- lever met rode wijnsaus
- runderlever met kerrie uien
- basilicumsoep met reepjes kalfslever
Wist je over ijzer dat:
- IJzertekort, of ijzergebrek veel klachten kan geven? Snel vermoeid, bleke huid, snel buiten adem, last van rusteloze benen of een drang om ze te bewegen. Vaak treden deze symptomen van een ijzertekort al op voordat er sprake is van bloedarmoede. (Bron)
- IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en kip, beter in het lichaam wordt opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen zoals brood, groente en peulvruchten?
- Niet al het ijzer dat in de voeding zit, door het lichaam opgenomen wordt? De ijzeropname in het lichaam wordt verbeterd wanneer ijzerrijke voedingsmiddelen tegelijk genuttigd worden met voedingsmiddelen waar vitamine C (bijvoorbeeld vers fruit, groente, aardappelen, sinaasappelsap, grapefruitsap) in zit. Het is daarom aan te raden om tenminste één voedingsmiddel met vitamine C bij elke maaltijd te gebruiken.
- We álle voedingsmiddelen van dierlijke en plantaardige oorsprong nodig hebben om de puzzel van voedingsstoffen samen te stellen die we dagelijks nodig hebben? (Bron)