Vlees informatie
Rosbief is altijd een groot stuk vlees met soms een heel dun vetlaagje, gesneden van de dikke lende.
Na bereiding moet het vlees binnenin nog rosé zijn. Snijd het vlees altijd in dunne plakken, de smaak van het vlees is dan optimaal. Bekijk hier de video over vlees snijden (tranceren).
Rosbief is mager
Vlees mag de vermelding ‘mager’ krijgen als het minder dan 20% vet bevat.* Voor gehakt is dat 15%. Magere vleessoorten bevatten minder vet, en dus minder calorieën. Toch bevat mager vlees alle essentiële voedingsstoffen die ook in andere vleessoorten zitten. Voorbeelden van mager rundvlees zijn: tournedos, lende biefstuk, ossenhaas, rosbief.
* Volgens het warenwetbesluit ‘Vlees, gehakt en vleesproducten’
Waar komt rosbief vandaan?
Rosbief komt van het Engelse ‘roast beef’: gebraden rundvlees. Rosbief komt van de dunne lende, de rug van de koe. Maar ook van delen van de bil komen mooie magere stukken vlees die erg geschikt zijn voor rosbief.
Rosbief kopen en bewaren
Rosbief is een versproduct, dus het is zaak dat het product zo kort mogelijk buiten de koeling is. Ga in de supermarkt als laatste langs de vleesafdeling, controleer of de verpakking onbeschadigd is. Leg het vlees daarna zo snel mogelijk in de koelkast of vriezer. Om vlees onderweg koel te houden, kun je een koeltas gebruiken. Lees hieronder al onze tips over het kopen en bewaren van vlees.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.
Rosbief bereiden
Je kunt rosbief bakken en garen in een pan of in de oven. Rosbief leent zich ook goed voor de barbecue. Voor een perfecte rosbief is het belangrijk te letten op de kerntemperatuur. Het overzicht van kerntemperaturen vind je hier. Of bekijk onze video: gaartepunt bepalen met de hand.
Voorbeeld voor ovenbereiding een stuk rosbief van ca. 750 gram
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen en dep het droog met keukenpapier.
- Kruid de rosbief naar wens. Verwarm de oven voor op 225°C.
- Verhit boter in een braadslede op het fornuis en bak hierin de rosbief in ca. 7 minuten rondom goudbruin.
- Plaats de braadslede met rosbief in de oven en braad de rosbief 10 minuten op 225°C.
- Schakel de oventemperatuur terug naar 180°C en braad de rosbief nog ca. 25 minuten (of tot de kerntemperatuur* 60°C is).
- Neem de rosbief uit de oven, breng verder op smaak met zout en laat het vlees 10 minuten in aluminiumfolie verpakt rusten.
Rosbief recepten
Meer weten?
Voedingswaarde rosbief
Rundvlees is rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen en bouwstoffen. Vitamines, mineralen en eiwitten (vol met essentiële aminozuren) dragen bij aan een goed gevoel en een goed functioneren van je lijf.