Haal na alle regen je barbecue maar weer van stal, want:
- Het is bijna weekend
- Mooi weer is op komst
- We hebben een speciaal BBQ-recept voor je en:
- Misschien verwacht je gasten….
Dit zijn de redenen die deelnemers aan een groot onderzoek (mei-juni 2023) noemen om te gaan barbecueën. Toch zegt het overgrote deel (70,8%) eigenlijk helemaal geen aanleiding nodig te hebben. De meesten barbecueën zelfs ongeacht het seizoen! Het blijkt allemaal uit een onderzoek dat magazine Fire&Food recent deed onder bijna 1.500 bbq-liefhebbers.
Nederlanders barbecueën vaker en luxer
De meeste Nederlanders barbecueën nu meer dan een paar jaar geleden en vrijwel het hele jaar door. Bijna de helft (46%) zegt ‘veel vaker’ te barbecueën, een vijfde (20,9%) steekt de barbecue ‘iets vaker’ aan dan voorheen. Een ruime meerderheid geeft tegenwoordig ook meer uit aan bbq-ingrediënten dan drie jaar geleden. Verreweg de meeste deelnemers aan het onderzoek koken in alle seizoenen wel eens buiten. Iets minder dan een kwart (21,2%) laat de barbecue in de winter met rust, ongeveer de helft daarvan (11,2%) barbecuet ook in de herfst niet.
Keuze barbecue en ingrediënten
Zes van de tien bbq’ers geeft nu meer uit dan 3 jaar geleden aan barbecuespullen, ook als de inflatie daarin wordt meegerekend. 60% zegt dat ze tegenwoordig eerder kiezen voor betere kwaliteit ingrediënten en vaker inkopen doen bij versspecialisten (slager, groenteboer, viswinkel) dan bij de supermarkt. 29,5% zegt ongeveer evenveel uit te geven als drie jaar geleden (afgezien van de prijsstijgingen).
Ook op ‘hardware’ wordt niet beknibbeld; een barbecue mag voor de liefhebber wat kosten. De kamado-barbecue blijkt tegenwoordig het populairst: 64,1% heeft (ook) zo’n keramische bbq. 43,9% heeft een traditionele houtskoolbarbecue (kettlebarbecue), 23,2% een gasbarbecue, 6,8% een pelletbarbecue en 3,9% een elektrische bbq. Bijna een tiende (9,8%) meldt ook nog een pizzaoven te hebben.
Over het onderzoek van Fire&Food
Barbecuemagazine Fire&Food deed in april en mei 2023 onderzoek onder barbecueliefhebbers naar hun barbecuevoorkeuren en -gedrag. In totaal namen 1.361 mensen deel aan het onderzoek. Lees het hele persbericht van Fire&Food hier
Ben jij al een barbecue-pro?
Bekijk hier onze mini-masterclass hoe je baas bent over je barbecue.
Of lees hier onze BBQ Tips & Trics