Dennis ‘Noskos’ van BBQ-nl, schrijft over barbecueën in de breedste zin van het woord. Van low & slow tot grillen, veel recepten, reviews, maar ook informatie over wedstrijdbarbecue en evenementen. Komende periode gaat Dennis voor VLEES.NL aan de slag met een aantal lekkere recepten. Eerder ging hij aan de slag met deze heerlijke Italiaanse saucijzenbroodjes van de barbecue. Nu gaat hij voor een zomerse Koreaanse steak salade.
Zomer, dan zijn er van die dagen dat ik geen zin heb om uitgebreid te koken of te barbecueën. Een simpele salade, een lekker cocktailtje en een plekje in de schaduw zijn dan voldoende om de warmte te doorstaan. Wel een salade met een mooi stukje vlees van de barbecue zoals deze Koreaanse steak salade. Een goede steak net even anders gepresenteerd zodat het een heerlijk zomerse maaltijd wordt.
Deze Koreaanse steak salade is heel simpel te maken. Je wilt toch niet te veel doen met die warmte? Ik heb dit keer een ribeye steak gebruikt omdat ik er nog één in de vriezer had liggen, maar bavette of longhaas is ook heerlijk. Snijd bij de laatste twee wel goed het vlees haaks op de draad dan is het een stuk malser. Longhaas kun je het beste tot rare grillen, verder door en het wordt taai. Kies in ieder geval een mooie steak, maar overdrijf het niet. Door de marinade gaan nuances van een heel mooi stuk vlees als een dry-aged steak verloren.
Ik heb voor veldsla gekozen omdat de salade zo op ssam lijkt. Ssam zijn Koreaanse wraps waarbij vlees in een slablad wordt gewikkeld. Jonge spinazie, gemengde sla zijn goede alternatieven die het goed doen.
Een ingrediënt dat je misschien niet kent zijn edamame. Edamame zijn jonge sojaboontjes. Bij Japanse restaurants krijg je ze weleens als voorafje. Ze zitten dan nog in de peul waar je ze uit moet halen. Tegenwoordig kun je ze bij de supermarkt in blikjes vinden. Ook liggen ze soms in zakken in de diepvries.
Koreaanse steak salade
2 PERSONEN
Ingrediënten
Voor de salade:
- 300 gram ribeye steak, bavette of longhaas
- zakje veldsla, jonge bladspinazie of gemengde sla
- bakje taugé
- blikje edamame (te koop bij de supermarkt, Bonduelle)
- 1 eetelepel sesamzaadjes
Voor de marinade:
- verse gember, stukje van 5 cm, fijngesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 4 eetlepels sojasaus (kikkoman, geen ketjap manis)
- 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel sesamolie
Voor de dressing:
- sap van 1 limoen
- sap van ½ sinaasappel
- 1-2 eetlepels sojasaus (naar smaak)
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 Spaanse peper, zaad en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
Extra:
- hersluitbaar diepvrieszakje
Bereiding:
- Meng de ingrediënten van de marinade door elkaar
- Doe de steak en de marinade in de hersluitbare diepvrieszak. Druk zoveel mogelijk van de lucht uit de zak en sluit hem. Leg minimaal een uur in de koelkast.
- Maak je barbecue klaar voor direct gebruik, weet je niet hoe dat moet dan laat ik je dat hier zien.
- Terwijl de barbecue opwarmt kun je even de ingrediënten van de dressing mengen en de sla, edamame en taugé klaarzetten.
- Grill de steak boven de kolen totdat hij medium rare is, ik houd als kerntemperatuur 48°C aan. Afhankelijk van de dikte van de steak is dat ongeveer 3 tot 4 minuten per kant.
- Haal de steak van de barbecue en laat even rusten onder aluminiumfolie.
- Verdeel tijdens het rusten van de steak de sla, taugé en edamame over twee borden. Trancheer de steak (snij in plakjes), leg op de salade en schep naar smaak de dressing over de borden. Klaar is je Koreaanse steak salade, nu alleen die cocktail nog.