Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

BBQ-nl: Italiaanse saucijzenbroodjes van de barbecue

12-06-2018

Dennis ‘noskos’ van BBQ-nl, schrijft over barbecueën in de breedste zin van het woord. Van low & slow tot grillen, veel recepten, reviews, maar ook informatie over wedstrijdbarbecue en evenementen. Komende periode gaat Dennis voor VLEES.NL aan de slag met een aantal lekkere recepten. Hij trapt af met deze heerlijke Italiaanse saucijzenbroodjes van de barbecue.

Ik liep al enige tijd te spelen met het idee om saucijzenbroodjes te maken, maar dan een versie van de barbecue. Nadat het idee een tijdje had geborreld bedacht ik me opeens  ‘Waarom maak je ze niet met het gehakt van de MOINK balls?’. En zo kwam ik op deze Italiaanse saucijzenbroodjes van de barbecue.

Kalfsgehakt
Voor deze saucijzenbroodjes heb ik voor kalfsgehakt gekozen omdat dit mooi zacht van smaak en structuur is. Kalfsgehakt past ook goed bij de Italiaanse kruidenmix.
Nog niet zolang geleden was kalfsvlees not done, maar tegenwoordig kun je dit gewoon weer eten. De kalveren zijn voornamelijk mannelijk en komen voort uit de melkvee industrie. Ze worden op gespecialiseerde bedrijven opgekweekt en vrijwel alles van het dier wordt gebruikt. Ook is de gehele industrie in de afgelopen jaren verduurzaamd en wordt er erg goed voor de dieren gezorgd dus je kunt weer met een gerust hart van dit mooie vlees genieten.

Bij het MOINK Ball recept kreeg ik nog weleens klachten dat het te zout was. Bij de MOINKs gaan er nog barbecuekruiden over de balletjes en ontbijtspek er omheen, daar heb bij dit recept geen last van. Wel heb ik om de saucijzenbroodjes een kleine kick te geven, wat chilivlokken toegevoegd. Zo krijgen de saucijzenbroodjes wat pit. Iets dat de smaak heel erg ten goede komt.

Ook heb ik een heel klein beetje rookhout gebruikt voor deze Italiaanse saucijzenbroodjes. Normaal worden dingen die je bakt daar niet echt beter van, maar in dit geval werkt het heel goed met het kalfsvlees. Houd je wel een beetje in, een heel klein handje snippers rookhout of een kwart blokje van een lichte houtsoort (appel of kers) is meer dan genoeg. Gehakt neemt namelijk veel meer rook op vanwege de open structuur.

Het eindresultaat is een heerlijk mini saucijzenbroodje van de barbecue, licht pittig met een vleugje rook en een mooie zachte structuur door het kalfsgehakt. Ook liggen ze minder zwaar op de maag zodat er nog ruimte overblijft voor andere snacks.

Italiaanse saucijzenbroodjes

Ingrediënten (voor 16 mini saucijzenbroodjes):

  • 400 gram kalfsgehakt
  • 1 rol bladerdeeg (40 x 24 cm)
  • 1 losgeklopt ei
  • 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 30 gram gekruid paneermeel
  • 50 ml melk
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • ½ theelepel zeezout
  • ½ theelepel witte peper
  • ½  theelepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel chilivlokken

Extra:

  • rookhout; ¼ blokje of ¼ hand snippers van een lichte houtsoort als appel of kersen
  • pizzasteen of bakblik welke in je barbecue past
  • bakpapier

Bereiding:

  1. Meng het kalfsgehakt met de helft van het ei, paneermeel, melk, knoflook, kruiden en specerijen. Houd de andere helft van het ei apart.
  2. Rol het bladerdeeg uit en snijdt het in de lengte doormidden.
  3. Verdeel het kalfsgehaktmengsel in twee gelijke delen. Rol een deel tot een lange worst en leg deze op één van de deegplakken. Doe hetzelfde met het andere deel.
  4. Vouw de deeglappen dicht over de gehaktrol en druk dit goed aan. Je kunt dit eventueel doen met de tanden van een vork.
  5. Snijd elke rol in ongeveer 8 gelijke saucijzenbroodjes. Leg ze op een stuk bakpapier dat even groot is als de pizzasteen of het bakblik. Bestrijk de broodjes met ei en zet deze in de koelkast zodat ze op kunnen stijven.
  6. Maak je barbecue klaar voor indirect barbecueën op 200-220°C. Als je een pizzasteen gebruikt, laat deze dan vanaf het aansteken mee opwarmen. Wanneer je dit niet doet bestaat de kans dat deze breekt wanneer je hem koud in de warme barbecue legt. Leg de kolen zo dat ze niet onder de pizzasteen liggen anders wordt deze te heet.
  7. Bestrijk de saucijzenbroodjes nogmaals met ei als de barbecue op temperatuur is. Plaats ze in de barbecue, weg van het vuur.
  8. Controleer na 20 minuten de kleur van de saucijzenbroodjes. Zijn ze mooi goudkleurig dan mogen ze eraf anders laat je ze nog even door garen.
  9. Laat de Italiaanse saucijzenbroodjes 5 minuten afkoelen voordat je ze serveert. Vergeet niet om er een of twee voor jezelf apart te houden want ze zijn echt weg voordat je er erg in hebt!

Noskos
Noskos

BBQ Blogger of the Year 2017, auteur van ‘Het vuur de baas’, verkozen tot BBQ Book of the Year 2018. Houdt van barbecue, chocolade, koffie, cocktails, thee, reizen, theater, (filmhuis)films, kunst, raw denim en zijn naaktkatten.

Overzicht van Noskos

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}