Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / De thema’s / Diergezondheid / Kalveren /

Sondevoeding

  • Diergezondheid
    • Andere dieren
    • Kalveren
      • Hemoglobine
      • Sondevoeding
    • Runderen
    • Varkens

Pasgeboren kalveren dienen zo snel mogelijk een optimale hoeveelheid biest te krijgen. Daarin zitten de essentiële (afweer)stoffen die het kalf bescherming bieden en zorgen voor een goede start in het leven.

Sondevoeding is een dunne, vloeibare voeding die via een slangetje in de keel wordt toegediend. De voeding komt direct in de maag. Het heeft geen invloed op de groei van een kalf of de kwaliteit van het (kalfs)vlees, maar heeft een positief effect op de diergezondheid.

Sondevoeding

Sondevoeding is vloeibare voeding die met een slangetje rechtstreeks in de maag wordt gebracht. Voor de gezondheid van een pasgeboren kalf is het essentieel dat het zo snel mogelijk na de geboorte een ruime hoeveelheid moedermelk (biest) binnenkrijgt.

Biest is de eerst melk van de koe na de geboorte van het kalf en bevat extra eiwitten, vitamine A, caroteen, veel vetten en afweerstoffen. Het zijn stoffen die het jonge kalf niet van zichzelf heeft, maar wel direct nodig heeft. Een jong kalf heeft na de geboorte maar een beperkte weerstand. Het duurt enkele dagen voordat een kalf op eigen kracht weerstand opbouwt. In de tussenliggende periode zijn immuunstoffen uit de biest onontbeerlijk. De biest zorgt er ook voor dat de darmfunctie van het kalf op gang komt.

Een gezond kalf zou uit zichzelf natuurlijk bij de moeder drinken. In de praktijk kan dat onvoldoende zijn voor een optimale bescherming. Ook is het niet altijd mogelijk, dat kalveren bij de moeder blijven. Afhankelijk van de bedrijfssituatie geeft een veehouder het kalf een ruime hoeveelheid biest met een fles, een (speen)emmer of via sondevoeding.

Een snelle, praktische en veilige methode voor het  verstrekken van biest aan kalfjes is via een maagsonde. Met een dunne slang met ronde voorkant kan eenvoudig en snel zo’n 2½ liter verse moedermelk (biest) in de lebmaag van het kalf worden gebracht. De melk wordt snel verteerd en de afweerstoffen worden in de bloedbaan opgenomen. Het geven van sondevoeding is eenmalig en duurt ongeveer een minuut. Daarna wordt het slangetje teruggetrokken. De (melk)veehouder maakt de keuze of een kalf de voeding krijgt via een sonde, een fles of een emmer. Soms is het aanbevolen biest van oudere koeien op een bedrijf te gebruiken ter versterking van het beschermende effect.

Sondevoeding is de snelste en de schoonste methode om een kalf direct na de geboorte biest te geven. Via een emmer het kalf laten drinken is vooral bij de eerste keren het moeilijkst. Door elk kalf individueel biest en melk te geven, kan een veehouder goed in de gaten houden of een kalf voldoende drinkt. Sondevoeding heeft geen invloed op de groei van het kalf of op kwaliteit van kalfsvlees, maar wel een positief effect op de gezondheid (weerstand) van het dier.

Regels

Sondevoeding bij kalveren is toegestaan. Volgens het ministerie van Economische Zaken is de methode niet nadelig voor het welzijn. Overal in de wereld is snelle biestverstrekking gewenst en zorgen melkveehouders ervoor dat pasgeboren kalfjes een zo goed mogelijke start in het leven krijgen. Op welke manier dat het beste kan, is afhankelijk van de bedrijfssituatie. Sondevoeding is een van de methoden.

Cijfers

Nederland heeft circa 20.000 melkveebedrijven. Daarvan zijn 18.000 gericht op het houden van melkvee, met gemiddeld 77 koeien per bedrijf. In 2009 had Nederland 1,4 miljoen melkkoeien, die gemiddeld genomen elk jaar één kalf krijgen. Het is niet bekend hoeveel veehouders bij deze kalveren de voorkeur geven aan sondevoeding boven speenfles of emmer.

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Hoe kan ik zonder oven een voorgegaarde rollade bereiden?
  • Waarom groeit de varkenshaas niet groter?
  • Is vis vlees?
  • Wat is rood vlees?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}