Vlees, eieren en melk zijn belangrijke bronnen van voedingsstoffen die niet makkelijk uit plantaardige voeding zijn te halen. Dat blijkt uit een rapport van de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). De FAO moedigt overheden aan om de nationale voedingsrichtlijnen bij te werken en waar nodig duidelijk(er) te maken hoe vlees, eieren en melk positief bijdragen aan de volksgezondheid.
Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong kunnen bovendien een essentiële bijdrage leveren aan de doelstellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) én de verduurzamingsdoelen (Sustainable Development Goals – SDG’s) van de Verenigde Naties (VN).
Bouwstoffen en voedingsstoffen
Vlees, vis, eieren en zuivel zijn onmisbaar voor zwangere en vrouwen die borstvoeding geven, maar ook voor kinderen in de groei, jongvolwassenen en ouderen, aldus de studie. Het FAO-rapport is gebaseerd op gegevens en bewijsmateriaal uit meer dan 500 wetenschappelijke artikelen en ongeveer 250 beleidsdocumenten.
Dierlijke producten leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook bevatten dierlijke producten voedingsstoffen die moeilijk uit plantaardig voedsel te halen zijn, vermeldt het rapport. Ze leveren onder andere hoogwaardige eiwitten (waarin aminozuren), essentiële vetzuren, ijzer, calcium, zink en vitamine B12. Allemaal stoffen met een belangrijke functie voor de menselijke gezondheid en ontwikkeling.
Tekort aan ijzer en vitamine A
Wereldwijd wordt aan ijzer en vitamine A vaak een tekort gevonden; een vorm van ondervoeding, het meest bij kinderen en zwangere vrouwen. Het zijn twee stoffen die vooral voorkomen in dierlijke producten, zoals vlees. Daarom past voeding van dierlijke oorsprong prima in een uitgebalanceerd dieet. Het kan bovendien bijdragen aan het realiseren van de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderschreven Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Denk aan het wereldwijd uitbannen van honger, een goede gezondheid, geen armoede en minder ongelijkheid.
Aanbevelingen
De FAO moedigt overheden aan om de nationale voedingsrichtlijnen bij te werken en duidelijk(er) te maken hoe vlees, eieren en melk positief bijdragen aan de volksgezondheid. Ook adviseert het onderzoek aan regeringen om de vele voordelen van dierlijke producten onder de aandacht te brengen. Wel moet rekening gehouden worden met de uitdagingen rond het milieu, dierenwelzijn en diergezondheid.
Bron: Nederland Vleesland
Rapport FAO
Meer informatie
Lees meer over vlees en gezondheid