Een maaltijd met vlees geeft ouderen een betere spiereiwitaanmaak dan een vegan maaltijd met dezelfde hoeveelheid eiwitten. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut NUTRIM van het Maastricht UMC+. (Bron: Maastricht UMC+)
Daarbij werd de aanmaak van spiereiwitten na het eten van een complete maaltijd met dierlijke of plantaardige eiwitten met elkaar vergeleken. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nutrition.
Tuinbonen of tartaartje
Om te onderzoeken hoe spieren reageren na het eten van een complete maaltijd, kwamen zestien 65-plussers twee keer naar het laboratorium voor een diner. Tijdens één van de testdagen stond er quinoa met kikkererwten, tuinbonen, sojabonen en sojasaus op het menu. De andere testdag werd een rundvleestartaartje, aardappelen, sperziebonen, appelmoes en kruidenboter geserveerd. Beide maaltijden hadden een vergelijkbare hoeveelheid eiwitten, vet, koolhydraten en calorieën.
Meer eiwitaanmaak met vlees
Wat bleek? Een maaltijd met vlees geeft ouderen betere spiereiwitaanmaak. De spiereiwitten werden anderhalf keer sneller aangemaakt na het eten van de vleesmaaltijd in vergelijking met de veganistische maaltijd.
De veganistische maaltijd had dus niet hetzelfde vermogen om de aanmaak van spiereiwitten te stimuleren als de vleesmaaltijd.
Dat komt onder andere doordat plantaardige eiwitten minder goed verteren, en van nature minder essentiële aminozuren bevatten.
Dierlijk eiwit goed voor kwetsbare groepen
Gezonde mensen kunnen de mindere kwaliteit van plantaardige eiwitten compenseren door er meer van te eten. Voor ouderen of kwetsbare patiënten ligt het ingewikkelder. Ouderen eten vaak minder, maar hebben eigenlijk meer eiwitten nodig om dezelfde stimulering te krijgen van hun spiereiwitaanmaak.
Ook patiënten met verminderde eetlust of die weinig bewegen, bijvoorbeeld tijdens een ziekenhuisopname, kunnen moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Voor hen is het dus belangrijk om eiwitbronnen te kiezen die de aanmaak van spiereiwitten zo goed mogelijk stimuleren. Dan kom je wel vaak uit op eiwitten uit dierlijke producten. Want de conclusie is duidelijk: een maaltijd met vlees geeft ouderen een betere spiereiwitaanmaak.
Bron: Maastricht UMC+
Lees het hele artikel op MUMC