Ondanks dat vlees voor de mensheid evolutionair van enorm belang is geweest, en tot nu toe steeds op waarde is geschat, lijkt dit in de huidige westerse samenleving geheel op zijn kop te worden gezet. Vlees wordt neergezet als iets dat (welvaarts)ziekten brengt, de planeet vernietigt en dierenleed veroorzaakt. Hoog tijd voor nuance, schrijven drie Belgische hoogleraren, Frédéric Leroy (Voedingsbiotechnologie, VUB), Stefaan De Smet (Dierlijke Productie, UGent) en Ilse Fraeye (Vleeswarentechnologie, KU Leuven) in een open brief in Het Laatste Nieuws.
‘Veel berichtgeving over vlees is ideologisch geïnspireerd en wetenschappelijke gegevens worden selectief of zelfs foutief voorgesteld. Zo wordt (in België) inmiddels gepleit voor een ‘sin tax’, waarbij vlees belast zou moeten worden om verder onheil te vermijden. Boetedoening, zeg maar. Met andere woorden, het concept vlees wordt in een keurslijf van goed versus kwaad gewrongen, een moralistisch systeem waarbij nuance en wetenschappelijke onderbouwing vaak ver te zoeken zijn.’
‘We lijken te vergeten dat het in essentie nog steeds om een levensmiddel gaat dat al sinds het begin der tijden door de mens wordt geconsumeerd en bovendien nutritioneel heel wat te bieden heeft. Het gevaar bestaat dat sommige mensen meegesleept worden in een wereldbeeld waarbij vlees koste wat het kost vermeden moet worden.’
‘Omdat dierlijke producten bijna ongeëvenaard zijn in hun nutriëntdichtheid en -spectrum kan het niet zomaar worden vervangen door uitsluitend plantaardige producten. Wanneer deze ‘robuustheidsfactor’ (van vlees) uit de maaltijd wordt geschrapt, brengt dit risico’s met zich mee, in het bijzonder voor kwetsbare groepen met specifieke behoeften, zoals zwangere vrouwen, baby’s, peuters, kinderen, adolescenten en bejaarden.’
‘Veganistische diëten dienen met veel zorg te worden opgebouwd, onder meer om voldoende eiwitkwaliteit te garanderen, en bovendien gecomplementeerd worden met micronutriënten. Is het niet bizar (zo stellen de hoogleraren) dat een natuurlijk product als vlees wordt geschrapt uit zorg voor een gezondere voeding en dat men dan zijn toevlucht moet nemen tot supplementen?’
‘Deskundigen raden sterk af om vlees te weren in periodes van groei en ontwikkeling. Rapporten wijzen veelvuldig op het gevaar voor ondervoeding, groeiachterstand en gebrekkige cognitieve ontwikkeling. Er circuleren tal van wetenschappelijke studies waarbij nutriëntgebreken worden beschreven in veganistische groepen, in vergelijking met omnivoren. Het betreft niet alleen vitamine B12 (uitsluitend in dierlijke producten), ijzer, jood, en bepaalde essentiële langketenige vetzuren (EPA, DHA), maar ook het gevaar op (te) lage niveaus aan creatine, taurine, carnosine, selenium, zink, aminozuren en tal van vitamines.’
‘Samenvattend, wanneer mensen de (negatieve) stigmatisering van vlees als absoluut beginnen te beschouwen, kunnen ze geneigd zijn een waardevol levensmiddel zomaar uit hun eetpatroon te schrappen. Zo nemen ze onnodige risico’s. Het is alarmerend te moeten vaststellen dat in een welgesteld land als België (en Nederland, red.) ondervoeding ontstaat door vermijdbaar gedrag, waarbij kinderen door ideologische keuzes van hun ouders zorgwekkende gebreken kunnen ontwikkelen. Het wordt hoog tijd om gezonde maaltijden opnieuw holistisch te bekijken en de echte boosdoeners, die typisch zijn voor het westerse junk-dieet aan te pakken in plaats van een waardevol levensmiddel te beladen met alle zonden van Israël.’
Bron: Het Laatste Nieuws
Verantwoording Vlees.nl
Bovenstaande tekst is een ingekorte, redactionele bewerking van het oorspronkelijk verhaal, met oog op de Nederlandse situatie, waarbij de inhoud zoveel mogelijk in tact is gehouden.
Vlees.nl onderschrijf dat wetenschappelijke kennis een grotere rol moet spelen in een verantwoord eet- en leefpatroon dan starre ideologie en onsamenhangende onderbuikgevoelens.
Voor algemene achtergrondinformatie kunt u kijken op onze pagina over vlees als product, die over voedingswaarde en bijvoorbeeld die over bouwstoffen in vlees.