Spaghetti met bolognesesaus is een Italiaanse pasta geserveerd met een klassieke vleessaus. In het Italiaans noemen ze die saus ragù alla bolognese. Heerlijk bij een pasta zoals spaghetti dus, maar ook een lasagne wordt ermee bereid. In Italië wordt deze saus vaak op de vroege zondagochtend klaargemaakt voor de zondagse familielunch.
Waar komt Bolognesesaus vandaan?
In Italië zijn er veel soorten ragù, verschillend van regio tot regio. Bolognesesaus komt uit de traditionele keuken van Bologna, in de regio Emilia Romagna. Het is de beroemdste Italiaanse pastasaus ter wereld, meer nog dan bijvoorbeeld Carbonara (met pancetta*, ei en Parmezaanse kaas) of Amatriciana (pittige tomatensaus met Pecorinokaas).
* Pancetta: Italiaans gedroogd buikspek met zout en kruiden.
Bolognesesaus maken
Bolognese is een saus met pancetta, gehakt, tomaten en veel smaakmakers zoals ui, knoflook, wortel, bleekselderij, laurierblad, zout, peper en eventueel een scheut rode wijn. Veel Italiaanse families maken ragù op een eigen manier. Soms met een andere vleessoort, met toevoeging van paddenstoelen of zonder de tomaten. Bekijk hier onze bereidingsvideo. Dit is ons favoriete bolognesesaus recept.
Kopen en bewaren
Rundergehakt is 100% gemalen rundvlees van delen die niet aan een stuk verkocht worden. Dit gehakt is minder vet dan gehakt van andere vleessoorten en na het bakken of braden iets ‘droger’ dan half-om-half gehakt. Gehakt is een versproduct en daarom beperkt houdbaar. Lees hier onze tips voor het kopen en bewaren van vleesproducten. Wil je vlees of bereide gerechten langer bewaren, lees dan onze tips over invriezen en ontdooien.
Wist je dat….
Er een ‘officieel’ recept voor Bolognese ragù bestaat dat in 1982 werd geregistreerd bij de Kamer van Koophandel van Bologna door de Accademia Italiana della Cucina. Dat wil niet zeggen dat dit recept de allereerste versie van de saus is, maar wel de eerst vastgelegde. De Academie streeft naar het in ere houden van de Bolognese gastronomische traditie in Italië en de rest van de wereld.